Με την φράση «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η ουρά, είναι η γάτα», απάντησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε όσους χαρακτηρίζουν το κόμμα του «συνιστώσα της ΝΔ ή ουρά του ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου στη ΔΗΜΑΡ και τις άλλες πολιτικές κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς, πλην…ΣΥΡΙΖΑ, πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (28 Φεβρουαρίου-3 Μαρτίου),

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την αποστολή σχετικής επιστολής στον Φώτη Κουβέλη, καλώντας την ΔΗΜΑΡ να μετάσχει και με συγκεκριμένα κείμενα στον προσυνεδριακό διάλογο του Κινήματος, ακόμα και ψηφιακά.

Σε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα των δύο εβδομάδων που απομένουν ως το συνέδριο του κόμματος κάλεσε και τις άλλες κινήσεις του χώρου, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η ουρά, είναι η γάτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας με νόημα ότι η «γάτα, είναι ευέλικτη και “χρήσιμη”, αφού …σώζει ζωές από ερπετά».

Μηνύματα έστειλε και στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είναι κυβέρνηση της ΝΔ» και οι υπουργοί της δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα της ΝΔ αλλά της τρικομματικής κυβέρνησης.

Έθεσε δε ως κεντρικό ζήτημα τους όρους με τους οποίους θα γίνει η σύναψη της νέας, επικαιροποιημένης συμφωνίας προγραμματικής σύγκλησης των τριών κομμάτων, ενώ δεν λησμόνησε να επαναφέρει τα περί αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, εξάλλου, ότι δεν είναι δυνατόν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έμειναν σε αυτό να είναι μονίμως απολογούμενα και όσα «μετεστεγάστηκαν» σε άλλους χώρους, να θεωρείται ότι πέρασαν από την «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Απευθυνόμενος σαφώς στο εσωτερικό του κόμματός του, ξεκαθάρισε πως το διακύβευμα του συνεδρίου δεν είναι η συμμετοχή ή όχι του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά «η αξιακή ταυτότητα της Δημοκρατικής Παράταξης».

Τόνισε δε ότι «δεν θεωρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ Κεντροαριστερά», εξαπολύοντας επίθεση στην Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, με αφορμή και την ομιλία του στο ΑΚΡΟΠΟΛ και τις αναφορές του στη Χρυσή Αυγή ως … επιχειρησιακό βραχίωνα της κυβέρνησης.

Επέμεινε δε, στην ανάγκη «συνταγματικού τόξου» κατά της Χρυσής Αυγής, αλλά και «τόξου» κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της «δημαγωγίας και ανευθυνότητας» που εκφράζει.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε ακόμα για την ανάγκη να μην υπάρχουν νέα μέτρα, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, να αλλάξει ριζικά το εθνικό φορολογικό σύστημα και να δοθεί βάρος στο μέλλον της ανάπτυξης για την χώρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα για το κόμμα του αποτελεί μία νέα κοινωνική συμμαχία με τις προοδευτικές και παραγωγικές δυνάμεις του έθνους, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους νέους, τους αγρότες και τους συνταξιούχους.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι το συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία για τη θεσμοποίηση και την αποπροσωποποίηση της παράταξης, παραδεχόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ επί χρόνια είχε χαρακτηριστικά αρχηγικού και προσωπικού κόμματος.