Με επαφές κυρίως με αμερικανούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες κι αποφεύγοντας τις υπερβολικές -ως συνήθως- συναντήσεις με το Ελληνοαμερικανικό λόμπι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από εχθές επιχειρεί την αναστροφή του κλίματος σε ό,τι αφορά την οικονομία μας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός προέταξε στο πρόγραμμά του ένα πιο διεθνές προφίλ με επαφές «Δημοκρατικού χαρακτήρα» όπως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και υποψήφιος στο παρελθόν για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος και για το λόγο αυτό μίλησε για «μια μικρή οικονομία όπως η ελληνική η οποία όμως δημιούργησε προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο». Παράλληλα, θα επιδιώξει με την παρουσία του την έλευση αμερικανών επενδυτών, θέλοντας άμεσα να ανακοινώσει «κάτι θετικό για την οικονομία».

Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να υπάρξει δεύτερο ταξίδι του υπεύθυνου υπουργού Χάρη Παμπούκη, ο οποίος θα έχει συγκεκριμένη ατζέντα επενδύσεων.

Αύριο Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club, το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ, παρουσία προσωπικοτήτων του οικονομικού χώρου.
Το απόγευμα δεν θα λείψει η οικονομική και πολιτική διπλωματία καθώς θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να δώσει μια αίσθηση βαλκανικής συνεννόησης θέλοντας είτε με το θέμα των Σκοπίων, είτε με τα Ελληνοτουρκικά (προφανώς θα ανοίξει ξανά το Κυπριακό) να δώσει ώθηση στα εξωτερικά μας θέματα.

Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association.

Το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.