Την οικοδόμηση ενός προοδευτικού μετώπου ικανού να επιβάλει τη ρήξη με τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας που προκαλούν την άνοδο της ακροδεξιάς, αναδεικνύει η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου ως κεντρικό ζήτημα των ευρωεκλογών.

Σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας L’Humanité που τιτλοφορείται «Η λιτότητα τρέφει την άνοδο της άκρας δεξιάς», η κ. Αναγνωστοπούλου απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταμνημονιακή περίοδο τονίζει ότι η «λιτότητα, ως βασικό στοιχείο των ευρωπαϊκών πολιτικών, δεν λειτουργεί» και επισημαίνει πως για «να χαλαρώσει η μέγγενη» των περιορισμών που επιβάλλονται στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης «είναι απαραίτητο να αντιστραφεί η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στις Βρυξέλλες».

Ερωτηθείσα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η αναπληρώτρια υπουργός υπογραμμίζει τη μείζονα σημασία της για την Ελλάδα και την περιοχή, τονίζοντας πως «για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, δύο βαλκανικές χώρες αποφάσισαν να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν οι αντιδράσεις στη συμφωνία είναι «το προοίμιο μιας μόνιμης επανακινητοποίησης του εθνικιστικού στρατοπέδου», η κ. Αναγνωστοπούλου επισημαίνει «στην Ελλάδα υπάρχει ένα εθνικιστικό ρεύμα. Ποιο είναι το πολιτικό βάρος του σήμερα; Ελπίζω ότι είναι περιορισμένο. Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα μας πουν», ενώ κάνει λόγο για εργαλειοποίηση των αντιδράσεων από τη ΝΔ με στόχο την άντληση ψήφων: «Το πρόβλημα είναι ότι η Δεξιά έχει ενσωματώσει μέρος αυτού του εθνικιστικού ρεύματος στους κόλπους της. Εξ’ ου και η εργαλειοποίηση αυτών των αντιδράσεων απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια να αντλήσει εκλογικά κέρδη. Μου φαίνεται, ωστόσο, ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτόν τον συμβιβασμό» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενη στο προσφυγικό – μεταναστευτικό η κ. Αναγνωστοπούλου στέκεται στην αλληλεγγύη που έδειξε ο ελληνικός λαός, χάρη και στην πολιτική ώθησης της φιλοξενίας της κυβέρνησης, σε αντίθεση με την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας.

«Η τύχη είναι ότι αυτή η ροή προσφύγων πραγματοποιήθηκε το 2015 και το 2016, όταν η χώρα είχε στην εξουσία μια αριστερή κυβέρνηση, αποφασισμένη να ενθαρρύνει την ώθηση της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, σε μια κοινωνία τραυματισμένη από την οικονομική κρίση και τη λιτότητα. Ο κίνδυνος μιας ανόδου του εθνικισμού και του ρατσισμού ήταν μεγάλος. Το αντίθετο συνέβη τότε. Φυσικά, η έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έχει δημιουργήσει αισθήματα απογοήτευσης και πικρίας στην ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες είχαν την εντύπωση ότι έφεραν μόνοι μια συλλογική ευθύνη» επισημαίνει η υπουργός.