Αυξάνονται καθημερινά οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που κρατούν αποστάσεις από την οικονομική πολιτική του Γιάννη Στουρνάρα.

Τη σημασία της εν λόγω κίνησης υπογραμμίζει το γεγονός ότι πλέον η αμφισβήτηση για την πολιτική λιτότητας με αφορμή το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων έρχεται και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τον Κυριάκο Καραμανλή, τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος να αποχωρήσει από τον συνασπισμό σε περίπτωση νέων μέτρων, ο γραμματέας της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης χτυπά εκ νέου τον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας για την ασκούμενη πολιτική.

Όπως και να έχει, το μέτωπο που φαίνεται να σχηματοποιείται εναντίον της πολιτικής του Στουρνάρα προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, αφού προστίθεται ένας ακόμη πονοκέφαλος πέραν αυτού των κινητοποιήσεων, της τρομοκρατίας. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι όποιες παραφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης εξυπηρετούν τον ΣΥΡΙΖΑ που… περιμένει στη γωνία για να τις επικαλεστεί ως επιβεβαίωση στο αντιπολιτευτικό του έργο. Και όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής…

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. κάνουν λόγο για κινήσεις των βουλευτών ώστε να τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας από μία πολιτική που εξοργίζει καθημερινά και αυξανόμενα την κοινωνική βάση. «Πολλοί βουλευτές δεν μπορούν να πάνε στις περιφέρειές τους» τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Δεν πρόκειται για παντιέρα κατά του Στουρνάρα» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την κόντρα που έχει ξεσπάσει μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ενώ επεσήμανε ότι «η όποια κριτική γίνεται αφορά την πολιτική που μας επιβάλλεται και όχι το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών».

Στουρνάρας: Εγώ κοιτάζω τη δουλειά μου

Απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται και μεγάλη μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη φοροεπιδρομή στα ακίνητα δίνει εκ νέου ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», ο υπουργός οικονομικών σημειώνει ότι τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, που αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, η προώθηση επιτυχημένων ιδιωτικοποιήσεων και η επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν τις προτεραιότητες του.

Ο υπουργός Οικονομικών, αντιπαρερχόμενος τις επιθέσεις που δέχεται, στέλνει το μήνυμα, πως προτεραιότητα έχει η εφαρμογή της πολιτικής η οποία έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και αποτυπώνεται στο νέο μνημόνιο.

«Εγώ κοιτάζω τη δουλειά μου. Έχω μπροστά μου την επίσκεψη της τρόικας και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσουμε και πρέπει να υπενθυμίσω ότι μπορεί να έχουμε λάβει δύο δόσεις, από τη δανειακή σύμβαση, αλλά οι επόμενες δεν είναι δεδομένες. Επίσης στις άμεσες προτεραιότητές μου είναι οι επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις και η επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης», υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Στουρνάρας.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται δεδομένου ότι σε ένα εικοσαήμερο καταφτάνει ξανά η ηγεσία της τρόικας για έλεγχο των πεπραγμένων, προκειμένου να συναινέσει για την εκταμίευση των δόσεων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, καθώς επίσης και να ελεγχθεί ο προγραμματισμός συνολικά της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα έλαβε ήδη μεγάλες δόσεις από τη δανειακή σύμβαση ύψους 34,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο και 9,2 δισ. ευρώ το Ιανουάριο. Απομένουν ακόμη δύο δόσεις για το Φεβρουάριο και το Μάρτιο ύψους 2,8 δισ. ευρώ η κάθε μία.