Η αδυναμία της διευθύντριας του γραφείου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να θυμηθεί ημερομηνίες, στιχομυθίες και λεπτομερή περιστατικά που σχετίζονται με την έλευση της λίστας Λαγκάρντ στην Αθήνα, το φθινόπωρο του 2010, χαρακτήρισε την κατάθεση της ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Παρέλαβε ατύπως

Στη μαραθώνια και μεταμεσονύχτια κατάθεσή της, η κ. Χρύσα Χατζή, πρόσωπο του στενού πυρήνα των συνεργατών του κ. Παπακωνσταντίνου, φέρεται να είπε ότι περί τις αρχές Οκτωβρίου του 2010 παρέλαβε στο υπουργείο Οικονομικών κλειστό φάκελο τον οποίο στη συνέχεια και παρέδωσε στον πολιτικό της προϊστάμενο Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Για την παραλαβή του σφραγισμένου αυτού φακέλου δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που τηρείται συνήθως (πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής κλπ) αλλά παρελήφθη από την ίδια, η οποία και πιστοποίησε ιδιοχείρως σε ένα άσπρο χαρτί ότι τον παρέλαβε, χωρίς όμως και να είναι απόλυτα σίγουρη για το πώς ήταν το χαρτί αυτό. Η ίδια δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει από ποιον και που φυλάχθηκε ο φάκελος αυτός στη συνέχεια. Γι΄αυτό και τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής ζήτησαν από τη μάρτυρα να καταθέσει στην επιτροπή την προσεχή Τρίτη τα ονόματα των 28 προσώπων που πλαισίωναν το γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Στόχος είναι να κληθούν όλοι τους ως μάρτυρες προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα σε ποιον τελικά εμπιστεύθηκε o κ. Παπακωνσταντίνου το επίμαχο CD που στη συνέχεια όμως χάθηκε.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

Η κ. Χατζή ρωτήθηκε για τη σύσκεψη που έγινε στις 24 Ιανουαρίου του 2011 υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου με τη συμμετοχή του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη και του Νομικού Συμβούλου κ. Αναστάσιου Μπάνου. Η διευθύντρια του κ. Παπακωνσταντίνου βεβαίωσε ότι έγινε η σύσκεψη αυτή που είχε ως αντικείμενο την έρευνα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Όπως ωστόσο επισημαίνουν μέλη της προανακριτικής επιτροπής, η 24η Ιανουαρίου του 2011 είναι η ίδια ημέρα που το υπουργείο Οικονομικών διαβιβάζει στη Βουλή έγγραφη απάντηση στον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο για τους Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία χωρίς οποιαδήποτε αναφορά σε λίστα που έχει φθάσει στη χώρα μας.

Ερωτηματικά

Όπως σημείωναν απόψε μέλη της προανακριτικής επιτροπής, αναφερόμενα στις καταθέσεις των Ηλία Πλασκοβίτη (πρώην ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών), Κωσταντίνου Χαλαστάνη (πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία), Ηλία Κλη (πρώην πρεσβευτή στο Παρίσι) και Χρύσας Χατζή (διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου), «θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω και η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής της λίστας Λαγκάρντ αλλά και οι σχέσεις των εμπλεκομένων σε αυτή τη διαδικασία προσώπων, μιας και μέχρι στιγμής καμία σύμπτωση δεν υπάρχει στις περιγραφές των γεγονότων, αντιθέτως αναδείχθηκαν αντιφάσεις».

Μια από τις αντιφάσεις αυτές συνίσταται, σύμφωνα με βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και στον ισχυρισμό που έχει προβληθεί ότι η δημοσιοποίηση της έλευσης της λίστας Λαγκάρντ στην Αθήνα το 2010 όπως και της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να την αξιοποιήσει, μπορεί να δημιουργούσε εμπόδια στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία για τη σύναψη συμφωνίας για τον έλεγχο των καταθέσεων. Τόσο ο κ. Πλασκοβίτης όσο και η κ. Πιτένη (αναπληρώτρια διευθύντρια του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών) καταθέτοντας έδειξαν να μη συμμερίζονται αυτή την εκτίμηση σε αντίθεση με όσα είπε στην Επιτροπή η συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή, έλεγαν βουλευτές.

Θα ξανακληθεί ο πρέσβης Η. Κλης

Στην προανακριτική επιτροπή καλείται εκ νέου την προσεχή εβδομάδα ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι κ. Ηλίας Κλης. Την παρουσία του κ. Κλη ζήτησαν εκ νέου βουλευτές προκειμένου να τους απαντήσει αν στη λίστα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Κώστα Βαξεβάνη υπάρχουν καταθέτες που τους γνωρίζει, κυρίως λόγω της θέσης του ως συμβούλου του ΣΕΒ.