Τσακαλώτος: Ζητούσαμε διαρκώς συμφωνία για το χρέος και μετά συμβιβαστήκαμε

Η κρίση στην Ευρώπη δεν τελείωσε, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:27
13/03/2019
Τσακαλώτος: Ζητούσαμε διαρκώς συμφωνία για το χρέος και μετά συμβιβαστήκαμε
15
loading

Σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, επισημαίνοντας ότι μια παρόμοια έξοδος στις αγορές δεν ήταν εφικτή πριν από 9 χρόνια.

Σε ομιλία του στην πανεπιστημιακή Σχολή «Sciences Po - Paris School of International Affairs» στο Παρίσι, με θέμα «Συμπεράσματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη», ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια για την Ελλάδα σε σχέση με το τέλος της κρίσης: Η επιστροφή στην ανάπτυξη, οι πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή και η μείωση της ανεργίας, παρότι αυτή παραμένει πολύ υψηλή, όπως είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι γενικά η κρίση στην Ευρώπη δεν τελείωσε, καθώς υπάρχουν τρία ζητήματα που την τροφοδοτούν: η ανισότητα, το αίσθημα έλλειψης δημοκρατίας και η αίσθηση ταυτότητας και κοινότητας- οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του να είσαι μέλος ενός συνόλου.

Αυτά είπε, είναι επίσης τα τρία θέματα που χωρίζουν την Αριστερά και τη Δεξιά. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στο Eurogroup υπήρξε συζήτηση γιατί δεν αυξάνονται οι μισθοί σύμφωνα με την παραγωγικότητα και αυτό, είπε, είναι καλό ότι συζητείται, αλλά δεν αναζητούνται τα αίτια.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η σημερινή είναι η πρώτη γενιά που θα έχει χειρότερους μισθούς και συντάξεις από τους γονείς της. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι «Κόκκινο-Κόκκινο -Πράσινες» συμμαχίες , είπε, είναι να αντιμετωπίσουν την ανισότητα, να φέρουν πιο κοντά στην πολιτική στους πολίτες και να αποκαταστήσουν στα μάτια των πολιτών την έννοια της κοινότητας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η Γερμανία πήρε μια πολύ καλή συμφωνία το 1953, καθώς ένα μεγάλο μέρος του χρέους διεγράφη, ενώ θα πλήρωνε το χρέος της μόνον εφόσον είχε ανάπτυξη.

Ξεκινήσαμε, δήλωσε, με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά δεν τα καταφέραμε.

Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό, πρόσθεσε, και αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, έναν συμβιβασμό, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος.

Πήραμε τη συμφωνία αυτή το καλοκαίρι, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας καλή αυτήν τη συμφωνία, διότι για 15 χρόνια η Ελλάδα έχει καλύτερο πρόγραμμα αποπληρωμής από την Πορτογαλία, ίσως και την Ιταλία. «Σε κάθε περίπτωση πήραμε κάτι που μας επιτρέπει, εάν τα επόμενα 15 χρόνια είμαστε σοβαροί και έχουμε ανάπτυξη, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», δήλωσε.

Μακροπρόθεσμα, επεσήμανε, θα επανέλθουμε στο θέμα του χρέους στην Ευρώπη, γιατί η ευρωζώνη δεν μπορεί να ζει για πολλά χρόνια με πολύ διαφορετικά επίπεδα χρέους- μια μικρομεσαία επιχείρηση στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιταλία έχει υψηλά επιτόκια, σε αντίθεση με την Ολλανδία και τη Γερμανία. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, θα επιδεινώσει τα περιφερειακά προβλήματα και γι' αυτό θα επανέλθουμε στο θέμα του χρέους, που χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση, κατέληξε.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για δύο σφάλματα στρατηγικής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Ήμασταν πιο αδύναμοι από ό,τι πιστεύαμε», είπε απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου. Ο κ. Τσακαλώτος είπε το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο όποιος κι αν ήταν τότε υπουργός, καθώς ήταν πολιτική επιλογή να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. « Και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε υπουργό τότε , τα ίδια θα συνέβαιναν. Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ως δεύτερο λάθος στρατηγικής ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της τότε κυβέρνησης στο να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. «Πάντα οι πλούσιοι έχουν καλύτερους δικηγόρους, λογιστές, βρίσκουν τρόπους να μην πληρώσουν φόρους. Υπερβάλαμε στο πόσο εύκολο θα ήταν να εντοπίσουμε το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή», ανέφερε.

Η συμφωνία που πήραμε μετά το δημοψήφισμα, είπε, ήταν πολύ καλύτερη. «Πήγε καλύτερα απ' ό,τι περίμενα. Δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος πριν από τρία χρόνια ότι θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα, θα είχαμε επιστρέψει στις αγορές, θα υπήρχε ανάπτυξη. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει ηττημένος, αυτό θα είχε επηρεάσει όλη την αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι «τον όποιο δημοσιονομικό χώρο έχουμε, πρέπει να τον μοιράσουμε μεταξύ μέτρων που προάγουν την ανάπτυξη, όπως μείωση φόρων, εισφορών και μη μισθολογικού κόστους, αλλά και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους . Προσπαθούμε να τα ισορροπήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Αν δεν μπορείς να πράξεις, δίδαξε!

  Ο ηλίθιος πρέπει να πάθει για να μάθει, πρέπει να πέσει απο τον γκρεμό για να γνωρίσει πως θα σακατευτεί, ο έξυπνος το καταλαβαίνει χωρίς να πέσει και στρίβει το τιμόνι του αυτοκινήτου απο την άλλη...

 2. avatar Θορπ.

  Ευτυχώς που ξέχασα να μεγαλώσω
  κι αν με γυρέψετε είμαι ακόμα στην αλάνα?
  Πιξ Λαξ !
  Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
  στο μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε
  αφού η ιστορία σας ανήκει
  σαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε ?
  Τσακνης Διονύσης !

 3. avatar Άθεος ανθέλληνας δλδ συριζαίος

  Τσακαλώτο.
  This is kwlotoumba.
  Ρώτα το Αλέξη

  1. avatar Ρωτα την ανθελληνικη

   αντιπολίτευση καλυτερα που ελεγε
   Τσιπρα δωστα ολα και γρηγορα!

   1. avatar Ρουφεν

    εκτός ότι δεν έλεγε αυτό , ο τσίπρας έδωσε ακόμα περισσότερα απο όσα του ζητάγανε και τα ζώα ζητοκραυγάζουν.

 4. avatar spyrospeiratis

  [...] της αριστερας και του Συριζα μας χρεωσατε 200.000.000.000 ευρω με την ηλιθια διαπραγμαυτεση του 2015 οπου ενας [...] πρωθυπουργος οπως δηλωσε ο υπουργος του των οικονομικων του Βαρουφακης- -με μοναδικο προσον αυτο του καταληψια του 16 ου πολυκλαδικου λυκειου Αμπελοκηπων πηγε να διαπραγματευθει με τους σοβαρους Ευρωπαιους τεχνοκρατες και οτι εδωσαν στον [...] αυτος το υπεγραψε , υποθηκευσατε την Ελλαδα για τα επομενα 99 ετη ,επιβαρυνατε τους Ελληνες με 15.500.000.000 ευρω αχρειαστα βαρη , κλεισατε τις Τραπεζες ,γυρισατε την χωρα στην υφεση και επιβαλατε το 3ο αχρειαστο μνημονιο με την 17ωρη πανηλιθια διαπραγματευση ενος [...] της πρωτης φορα αριστερας και ξαναγυρισατε την χωρα για ακομη 5 χρονια στον βουρκο των μνημονιων. Το 2015 ανοιξατε τα συνορα και βαλατε μεσα στην χωρα 1.000.000 λαθρομεταναστες -εγκληματιες οι οποιοι μαζι με τους 12.000 αρχιεγκληματιες -αλλοδαπους που σκοπιμως βγαλατε απο τις ελληνικες φυλακες με τον νομο Παρασκευοπουλου συνεπικουρουμενοι απο τα δικα σας παιδια Κουφοντινα[...]Ρουβικωνες και Αντιεξουσιαστες [...]

 5. avatar Ο Αλεξης θα σαρωσει

  Ο Αλεξης θα σαρωσει στις εκλογες.Και ο λογος ειναι απλουστατος.Εχει σχεδιο για τη χωρα ενω η ΝΔ το μονο που τους ενδιαφερει ειναι ν αρπαξουν παλι την εξουσια και να ξαναρχισουν τις αρπαχτες.Τους μονους που λυπαμαι ειναι τους υπερχρεωμενους δανειοληπτες που λογω των συνεχων περικοπων των αποδοχων τους ,αδυνατουν (αυτοι που πραγματικα αδυνατουν) να πληρωσουν τις δοσεις των τραπεζικων τους δανειων.Δυστυχως οι δανειστες θετουν απανθρωπους ορους και οποιος και να κερδισει τις εκλογες θα αναγκασθει να εφαρμοσει το σχεδιο ρυθμισης που επιβαλουν οι δανειστες με αποτελεσμα χιλιαδες αθωοι να χασουν τις περιουσιες τους,Η πραγματικη διαγραφη δανειων υπο τη μορφη *σισαχθειας* ,δεν γινεται αποδεκτη απο το απανθρωπο εγχωριο και διεθνες τραπεζικο συστημα.Ποιος θα επιβαλει στις τραπεζες τη σισαχθεια;Ο Κουλης;Ουτε για αστειο βεβαια να λεγεται.

 6. avatar προς σερ

  Την δευτερη τετραετια θα την εχουν ο Τσιπροπινοκιο και το τσακαλι το κανις μετα απο 99 χρονια .Οταν ο Ελλην.Λαος θα παρει ξανα την Πατριδα του πισω .Την Δημοσ Περιουσια και την Εθνικη Κυριαρχεια που παραχωρησατε [...]

  1. avatar @σερ

   Τα παντα εδωσαν οι δεξιοι
   Αυτοι μας εβαλαν στα μνημονια
   Αυτοι αφησαν με την ανικανοτητα τους να αναγνωριστουν τα Σκοπια απο ολο τον πλανητη ως Μακεδονια και
   Μακεδονες
   Τωρα υποκριτες κανετε πως δεν ξερετε τιποτα για τα διαρκη εγκληματα των κυβερνησεων της δεξιας

 7. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  Εσυ να αγορασεις καποιο μοντερνο κουστουμι,
  και ψαξε για την γκομενα που ποθεις.........................
  ΑΣΕ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ και ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ.........
  ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ...
  ΕΙΣΑΙ ΟΛΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ..........

 8. avatar σερ

  ας κανουν τον κοπο να διαβάσουν το αρθρο, ετσι για να μην πετανε μπαρουφες για πινοκια κσι βαρουφακη! Δοθηκε μαχη, υπηρξε οντως συμβιβαδμις ,αλλα κραγηθηκε η κοινωνια ορθια! αξιζουν και δευτερη τετραετια απο τα βαθη της καρδιας μας!

  1. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

   Το τερμάτισες το τρολαρισμα μεγάλε!!!

  2. avatar dop

   Το τι εισαι κομματοσκυλο του συριζα δεν χρειαζεται να μας το πεις, φαινεσαι.
   Που την βλεπεις ρε την κοινωνια ορθια τι αλλαξε στη ζωη του Ελληνα τα τελευται τεσσερα χρονια?
   Βγαλε τις παρωπιδες σου καυμενε που σε εχει φλομωσει στο ψεμα ο ανεκδιηγητος αρχηγος σου και διερωτησου για το δημοψηφησμα το "οχι" που το εκανε "ναι" για το ξεπουλημα της Μακεδονιας, που λογικα γιαυτα τα δυο θα πρεπει να καθισει στο σκαμνι!.

   1. avatar @dop

    Κομματοσκυλο εισαι εσυ που δεν βλεπεις οτι το κρατος μετα απο δεκαετιες ανοργανωσιας μπαινει σε ταξη
    Οτι επιτελους βρισκουν λυση χρονια
    προβληματα. Οταν οι αλλοι δεν τολμουσαν ουτε να τα αγγιξουν
    και τα κουκουλωναν για τα ψηφαλακια
    Αν δεν εισαι δεξιος ή ακροδεξιος και τα λες αυτα που λες εισαι για φτυσιμο!

  3. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

   Αλλη μια ???
   ΤΟΤΕ ειναι που ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ !!!
   ΚΑΝ ΤΙΠΟΥΤΙΣ !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει