Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για μια τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία από πολιτικά ρετάλια, με φαινόμενα θεσμικής παρακμής και συνταγματικής καταστρατήγησης.

«Το Σύνταγμα γίνεται ένα χαρτί χωρίς κανονιστικό και αξιακό περιεχόμενο. Τα φαινόμενα της μεγαλύτερης συνταγματικής καταστρατήγησης και της ακραίας θεσμικής παρακμής που ζούμε είναι ένα στάδιο μετά τη θεσμική εκτροπή που ζήσαμε κυρίως στο χώρο της δικαιοσύνης. Αυτά τα φαινόμενα θεσμικής παρακμής καταλήγουν σε μια τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι πολιτικών ρεταλιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Η δεκαετία του 1960 ωχριά μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν το 2019», ανέφερε ενώ μίλησε για πολιτική αυθάδεια του πρωθυπουργού να παρομοιάζει, όπως είπε, το σημερινό πολιτικό τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης με το σχηματισμό της κυβέρνησης ευρύτατης συναίνεσης του Λουκά Παπαδήμα το 2012.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμα ότι γίνεται προσπάθεια για τη σύνθεση μιας κυβέρνησης με τον πιο ακραίο τρόπο, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουν βουλευτές άλλων κομμάτων που διαφωνούν και τόνισε ότι όποιος ψηφίζει σήμερα υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης ψηφίζει και υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Βενιζέλος και στους ΑΝΕΛ, τους οποίους χαρακτήρισε «πτυσσόμενο κόμμα που διατηρείται κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, χωρίς να διαγράφονται βουλευτές που είναι υπέρ της κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΔΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σαμαράς μπροστά σε εσάς είναι της Βουλής των Λόρδων».

Μίλησε επίσης για πλαστό δίλημμα που κατασκευάστηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι το ονοματολογικό δεν είναι πολύ σημαντικό, δεν είναι πρωτεύον για την εθνική κυριαρχία της χώρας όσο τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.

«Θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε την τέλεια συμφωνία αν υπήρχε συναίνεση σε σχέση όχι μόνο με το όνομα, αλλά και τη γλώσσα και την ταυτοτική διάταξη και αυτό αποδεικνύουν οι εξελίξεις», πρόσθεσε.

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να διαμορφωθεί μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία γιατί, όπως είπε, η παραμονή αυτής της κυβέρνησης σπαταλά πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο της χώρας.