Τον στρατηγικό στόχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταστεί και πάλι η ελληνική γεωργία πυλώνας ανάπτυξης του τόπου, εξέθεσε ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι «θα καταφέρουμε με βούληση, οργάνωση και αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας».
 
Κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί του κρατικού προϋπολογισμού, ο Α. Τσαυτάρης τόνισε ότι ο στόχος αυτός υπηρετείται στο υπουργείο με την αλλαγή του προσανατολισμού σε μια Γεωργία ποιότητας, δεδομένου ότι δεν είναι η χώρα μας σε θέση να ανταγωνιστεί την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια γεωργία χαμηλού κόστους.
 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί: να υποστηριχθεί η κτηνοτροφία, το ανθρώπινο δυναμικό στην Γεωργία, η απρόσκοπτη παραγωγική διαδικασία στους γεωργούς, η μεταποίηση, η εξωστρέφεια και οι εξαγωγές αλλά πρώτα από όλα να υποστηριχτεί η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία για να εξασφαλιστεί η μακροβιότητα σε αυτούς τους στόχους. Ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε επίσης ότι ένας ακόμη στόχος είναι να μετατραπεί το υπουργείο σε ένα υπουργείο επιτελικό, ευέλικτο με καταλυτικό ρόλο.
 
Αναφερόμενος στις έως τώρα πρωτοβουλίες του υπουργείου, υπογράμμισε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να βοηθηθεί η ρευστότητα στους γεωργούς και προς τούτου: Δόθηκαν 160 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους για την εξισωτική αποζημίωση, επιστράφηκε το 50% από τον φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών και δόθηκε το 50% της προκαταβολής για την ενιαία ενίσχυση σε 700.000 αγρότες (1 δισεκ. 100 εκ. στην Περιφέρεια) ενώ εξασφαλίστηκαν οι πόροι να δοθεί και το υπόλοιπο ποσό μετά την 15η Δεκεμβρίου.