«Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών» είναι ο τίτλος του βιβλίου του πρέσβη επί τιμή, Αλέξανδρου Μαλλιά, το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, με τη συμμετοχή του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

«Η Ελλάδα με την συμφωνία των Πρεσπών επιχειρεί ένα συμβιβασμό με αμοιβαία οφέλη, με κέρδη και για τις δύο πλευρές, αφού πρόκειται για μια συμφωνία που εμπεδώνει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και δρομολογεί την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ» είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

Επισήμανε ότι αν δεν λυθεί το ονοματολογικό στην γειτονική χώρα κινδυνεύει και η Ελλάδα και η Ευρώπη από τη δημιουργία ενός ισχυρού και επιθετικού φονταμενταλισμού. «Όσοι ασχολούνται με το θέμα γνωρίζουν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας σε αυτή τη χώρα. Την εξαγορά πολλών μέσων ενημέρωσης από την ‘Αγκυρα και την «εκπαίδευση» των πολιτικών και στρατιωτικών ελίτ σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εγκλωβισμού της Ελλάδας σε μια δαγκάνα του κάβουρα τουρκικών συμφερόντων και επιρροής. Δυστυχώς το Μακεδονικό όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια γίνεται το καλύτερο εργαλείο για τους αντιπάλους της ελληνικής στρατηγικής για μια ενεργητική φιλειρηνική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» τόνισε.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στα θετικά σημεία της Συμφωνίας η οποία βασίζεται όπως είπε στην εθνική γραμμή και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ακολουθεί λαϊκιστική στάση στο θέμα. Τέλος χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού και ευρωπαίου ηγέτη.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης αφού χαρακτήρισε το βιβλίο του πρέσβη Αλέξανδρου Μαλλιά ως πολύτιμο εφόδιο για όλους, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα, που είχε ως μοναδικό στόχο το να διχάσει τη ΝΔ. Είπε ότι η αχίλλειος πτέρνα της συμφωνίας είναι η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική εθνότητα σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο Ζάεφ με τις δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών κατέδειξε το δομικό πρόβλημά της. Τέλος χαρακτήρισε τη συμφωνία ετεροβαρή και άδικη για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη ΝΔ αλλά και από τους πολίτες.

Ο συγγραφέας, πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς υπογράμμισε ότι οι λύσεις στα εθνικά θέματα απαιτούν συναίνεση και συνεννόηση και είπε ότι σε κανένα θεσμικό όργανο της κυβέρνησης δεν συζητήθηκε η συμφωνία σε αντίθεση με ότι συνέβη επί κυβέρνησης Καραμανλή που η επίλυση του ζητήματος ήταν εθνική υπόθεση. Εξέφρασε την ανησυχία του για την μη αλλαγή του άρθρου 36 του συντάγματος των Σκοπίων και χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών επώδυνη λύση που θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να γίνει αποδεκτή από τις δύο χώρες, ενώ τόνισε ότι το μεγαλύτερο κακό είναι ότι η συμφωνία δίχασε την ελληνική κοινωνία.