Το εντυπωσιακό ξεκίνημα των ΑΝΕΛ, η εξουσία και η πολιτική μοναξιά Καμμένου

Το χρονικό ενός κόμματος που ξεμένει από στελέχη - Από το 2012 με τους 33 βουλευτές στο 2018 με τους 7


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8:32
11/01/2019
Το εντυπωσιακό ξεκίνημα των ΑΝΕΛ, η εξουσία και η πολιτική μοναξιά Καμμένου
16
loading

Στο επίκεντρο είναι αυτές τις μέρες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ενόψει της επικείμενης ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελληνική Βουλή.

Το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου την Παρασκευή στο οποίο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τόσο τις μεταξύ τους σχέσεις όσο και το τοπίο αναφορικά με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Κάνουμε μία αναδρομή στην πορεία του κόμματος που ξεκίνησε το 2012 μέσω διαδικτύου, πέτυχε ένα πολύ καλό ποσοστό για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα στις εκλογές του Μαΐου 2012 εκλέγοντας 33 βουλευτές και κατάφερε σήμερα η ΚΟ να είναι... τριμελής, αφού ο Πάνος Καμμένος μένει με δύο «πιστούς» βουλευτές του την Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον Κώστα Κατσίκη.

Η δυναμική αρχή, οι εκλογές του 2012 και η έκπληξη

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ιδρύθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2012 μέσω διαδικτύου, από τον Πάνο Καμμένο, λίγους μήνες μετά την διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.

Μέχρι τον Απρίλιο στο κόμμα εντάχθηκαν εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές, που επίσης είχαν διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία επειδή είχαν αρνηθεί να ψηφίσουν το μνημόνιο και είναι οι: Σπύρος Γαληνός. Μιχάλης Γιαννάκης, Χρήστος Ζώης, Μίκα Ιατρίδη, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά, Κώστας Μαρκόπουλος, Παναγιώτης Μελάς και Δημήτρης Σταμάτης, καθώς και μία σειρά από στελέχη με αποτέλεσμα να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, αριθμός των δέκα βουλευτών, και να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στις πρώτες εκλογές που συμμετείχαν οι ΑΝΕΛ, τον Μάιο 2012, έκαναν την μεγάλη έκπληξη. Το νεοσύστατο αυτό κόμμα πέτυχε ποσοστό 10,6%, καταφέρνει να βγει 4ο κόμμα και να εκλέξει 33 βουλευτές. Δυστυχώς για τους ίδιους από τις εκλογές αυτές, δε θα προκύψει κυβέρνηση και έτσι θα χρειαστούν επαναληπτικές τον Ιούνιο του 2012. Εκεί το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα χάσει 3 ποσοστιαίες μονάδες και 13 βουλευτές, καταγράφοντας ποσοστό 7,5%, κι έτσι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκλέγουν 20 βουλευτές.

Λίγους μήνες μετά τις εκλογές, το κόμμα περνάει την πρώτη του κρίση με πολλά στελέχη να διατυπώνουν δημόσια τη διαφωνία τους με τις πολιτικές επιλογές και τη στρατηγική του Πάνου Καμμένου. Κάπως έτσι ξεκινούν και οι πρώτες αποχωρήσεις.

Αποχωρούν -μεταξύ άλλων- οι Χρήστος Ζώης, Κώστας Μαρκόπουλος, Γιάννης Μανώλης, αλλά και ο τότε γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Γιαννάκης.

Τον Απρίλιο του 2013 γίνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το πρώτο Ιδρυτικό Συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με τη συμμετοχή περίπου 1.700 συνέδρων και εκλέγεται ομόφωνα πρόεδρος ο Πάνος Καμμένος.

Το 2014, όμως, ακολουθούν νέες διαγραφές από το κόμμα και νέες αποχωρήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μεταξύ αυτών και της πρώην εισαγγελέως, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, Χρυσούλας Γιαταγάνα, που είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ. Σπεύδει σε... βοήθεια, όμως, ο Κώστας Ζουράρις με την «Πυρίκαυστο Ελλάδα».

Στις ευρωεκλογές το κόμμα σημειώνει νέα πτώση. Τα ποσοστά του πέφτουν στο 3,4% και εκλέγει μόνο έναν ευρωβουλευτή, τον Νότη Μαριά. Τα απογοητευτικά ποσοστά έχουν ως αποτέλεσμα την ανεξαρτητοποίηση του Βασίλη Καπερνάρου και της Μίκας Ιατρίδη.

Ο Νικολόπουλος έρχεται, η Ραχήλ φεύγει

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται η συνεργασία των ΑΝΕΛ με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος του Νίκου Νικολόπουλου. Ο Νίκος Νικολόπουλος έχει παραιτηθεί από την κυβέρνηση και έχει διαγραφεί από τον Αντώνη Σαμαρά.

Οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις, όμως, της ηγετικής γραμμής συνέχισαν να υφίστανται, και τον Οκτώβριο, διεγράφη η βουλευτής Ραχήλ Μακρή ενώ αποστασιοποιήθηκε και ο ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, τον Νοέμβριο του 2014 πραγματοποιείται το δεύτερο Συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, στο οποίο χαιρετισμό απηύθυναν, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, μεγάλα «ονόματα», όπως ο υπέρμαχος του Brexit ακροδεξιός Νάιτζελ Φάρατζ και ο Ιταλός εθνικιστής Μπέπε Γκρίλο.

Στο συνέδριο η απόφαση είναι ότι δεν ψηφίζουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Όμως παρά την ομόφωνη απόφαση για μη ψήφιση του ΠτΔ, λίγες μέρες μετά το συνέδριο ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Παναγιώτης Μελάς, επικαλούμενος της διαφωνία του με αυτή την επιλογή. Τελικά, θα επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία.

Οι εκλογές του 2015 και η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Προκηρύσσονται εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015, τις οποίες κερδίζει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ΑΝΕΛ να μένουν εκτός Βουλής, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή και να αυξήσουν το ποσοστό τους σε σχέση με τις ευρωεκλογές, στο 4,75%. Εκλέγουν 13 βουλευτές.

Την επομένη των εκλογών ο Πάνος Καμμένος ορίζεται υπουργός Άμυνας, η Έλενα Κουντουρά αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, ενώ από τους ΑΝΕΛ προέρχονται και τρεις υφυπουργοί.

Στο δημοψήφισμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τάσσονται υπέρ του «Όχι», ενώ στις εκλογές που ακολουθούν μετά την υπογραφή του μνημονίου Τσίπρα, τον Σεπτέμβριο του 2015, καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή, καταλαμβάνοντας την 7η θέση με 3,69% και 10 βουλευτές. Έτσι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιστρέφουν στο κυβερνητικό σχήμα, με τα ίδια πρόσωπα που ήταν σε υπουργικούς θώκους και στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα.

Η αντίστροφη μέτρηση

Ο Πάνος Καμμένος έχει διαφωνήσει κι άλλες φορές με τον Αλέξη Τσίπρα όπως για παράδειγμα στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ή σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Εκκλησία.

Το κερασάκι όμως ήταν η απόφαση του Αλέξη Τσίπρας να προχωρήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, οδηγούν τον Δημήτρη Καμμένο στην απόφαση να φύγει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Πλην της απώλειας του βουλευτή Δ. Καμμένου, που υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. και άφησε την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ με 8 βουλευτές, την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωστοποίησε στο προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων ο Γιώργος Λαζαρίδης, βουλευτής στη Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον δεύτερο βουλευτή που εγκαταλείπει το κόμμα του Πάνου Καμμένου λόγω της συμφωνίας για το Σκοπιανό και πλέον η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ μειώθηκε στους 7 βουλευτές.

Με φόντο τις εκλογές που πλησιάζουν, οι σημερινοί βουλευτές των ΑΝΕΛ φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επανεκλεγούν με τη σημαία του Πάνου Καμμένου. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δεν απέκλεισε να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές λέγοντας: «Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσω την ώρα εκείνη». Κάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει και για τον Τέρενς Κουίκ.

Την ίδια στιγμή στελέχη των ΑΝΕΛ με κυβερνητικό πόστο, όπως η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δηλώνουν ότι διαφωνούν με ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ενώ και η Έλενα Κουντουρά είναι ανάμεσα στα στελέχη που αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στηρίζοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όχι τον Πάνο Καμμένο.

Ο Πάνος Καμμένος είναι σε αδιέξοδο. από τη μία εμμένει στην απόφασή του να μην ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά από την άλλη δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις του να ρίξει την κυβέρνηση, κάτι το οποίο έσπευσε να τονίσει και ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open την Τετάρτη το βράδυ.

Μένει να δούμε τι θα γίνει στο σημερινό κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου...

Save

Save

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar 2019

  ΣΚΔΟΣΗΣ

 2. avatar σερβιτόρος

  Αν τολμήσουν να κατέβουν οι Σκοπιανέλ στις εκλογές, ούτε 1% δεν θα πάρουν. Το ξέρει ο καημένος που τρέχει να σώσει ό,τι μπορεί να σώσει...

 3. avatar Πώς είναι σήμερα η ΝΔ… Καμμία σχέση!

  Ο Καμμένος εκφράζει την παραδοσιακή Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η παρουσία του στην κυβέρνηση βοήθησε στην ανόρθωση της χώρας, από το βάραθρο της πτώχευσης και του μνημονίου! Και στο ξεβρώμισμα της πολιτικής από τους κλέφτες Γι'αυτό η παρουσία του ήταν επιβεβλημένη και αξιοπρεπής!

  1. avatar Τετραγωνακιας

   Πες οτι κανεις πλακα

 4. avatar Χριστοφορος Κεσανίδης

  Ο Πάνος Καμμένος, λογικά, να δήλωνει:
  1. Την άποχώρηση απ'την Κυβερνηση,
  2. Την άποχώρηση απ'την Άμυνα.
  3. Και
  άφήνει τους βουλευτές του να πράξουν συνείδητα.
  Η Κυβέρνηση κέρδηζει την Κυνοβουλευτηκή πλειοψηφία
  και άυτός τους έπιλογές του.

 5. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Για αυτό φτιάχτηκαν, δημιουργήθηκαν.
  Να αποτελέσουν τα δεκανίκια του συστήματος!
  Τα πρόθυμα δεκανίκια …
  Επίσης, τα χρήσιμα για το σύστημα δεκανίκια.
  ΑΝΕΛ, Ποτάμι και … άλλοι!
  Οι ΑΝΕΛ το αποδεικνύουν αυτό τέσσερα χρόνια τώρα.
  Το Ποτάμι, το δείχνει με αφορμή την εγκληματική Συμφωνία των Πρεσπών!

  Βέβαια, για τον ίδιο ακριβώς λόγο έγινε και τη Ένωση Κεντρώων (αν και αυτή προϋπήρχε), απλά για διάφορους λόγους, αυτόν τον καιρό, ΔΕΝ ΤΗΝ «ΠΑΙΖΟΥΝ», ίσως αργότερα!
  [...]

 6. avatar Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

  ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΤΟ ΑΥΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΛΛΑΖΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΗΤΑΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΕΣ ,ΒΟΥΛΙΑΞΑΝΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΑΜΤΕΙ!!!!!!

 7. avatar Φευγάτος ?

  Το πολιτικό ξέσπασμα του ΚΑΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ,ΟΤΑΝ ΚΤΎΠΟΥΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΔΡΑΝΟ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΝΗΝΟΝΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΣΜΌΝΗΤΟ. ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΔΙΑΔΈΧΟΝΤΑΝ Η ΜΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΝ. Η ΤΟΝ ΜΈΓΙΣΤΟ ΤΣΙΠΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ .

 8. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Ενα πολιτικό μηδενικό, όπως και ο Τσίπρας, που λαικιζοντας, και παιρνοντας την δικαιολογημενη ψήφο αγανακτησης, αναριχήθηκαν στην εξουσία με τα γνωστά καταστροφικά για την χώρα αποτελέματα.

  1. avatar παπαχαφιε

   ''τα γνωστα καταστροφικα αποτελεσματα....''
   οπως για παραδειγμα ναζι???

 9. avatar Κριμα Πανο Καμμενο Εχεις Συμπραξηει με την υγειη και τιμια παραταξη

  Και για ένα Πισμα τα χαλάς ΟΛΑ ! Άλλαξε τακτική για να κερδίσεις και. ΕΣΥ. και η ΕΛΛΑΔΑ !

  1. avatar supi

   Κρήμα Πάνω που αίχις σιμπράξι μαι τιν ηγιεί κε τημεια παραταξοι !!! Γοια αινα πησμα Πάνω μιν χαλάς αυτοίν τιν μωναδοικοί σχαίσοι που αίχαιτε μαι των Σοίρηζα!!!

   Μην μας το κάνεις αυτό Πάνο!! Αστέρι του Ελληνικού Κοινοβουλίου!! Ηγέτη του 3,5% !!! Ρυθμιστή των εξελίξεων !!! Σε παρακαλάνε τόσα Συριζοτρόλια που θα χάσουν τα 0,6 τους!! Σε παρακαλάει ο Τσιπρόκιο!!! Μόνο το Ποτάμι θέλει να φύγεις για να μπει στη θέση σου ο Θεοδωράκης!! Μη φύγεις Πάνο, μη φύγεις!!

 10. avatar rytt

  "ούτε νεκρός δεν πρόκειται να ψηφίσω νέο μνημόνιο". χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

 11. avatar stauros1

  κολω-τουμπας

 12. avatar nv

  ΑΦΗΣΤΕ ΡΕ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ, ΘΑ ΣΕ ΒΑΛΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΚΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΑ ΚΑΜΜΕΝΕ, ΠΟΥ ΜΕ 3,69% ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.

 13. avatar George7015

  Μια φούσκα, ένα κόμμα μετάλλαξης από μίγμα δεξιών και άλλων, ένα κόμμα καιροσκόπων και καρεκλοκένταυρων που μόνο κακό έκανε στη χώρα και τώρα αφού εξετέλεσε την αποστολή του καιρός είναι να αυτοδιαλυθεί ..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει