Στο γεύμα εργασίας του ΥΠΑΑ κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τη Γ.Σ. Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός έδωσε μια ομιλία με αφορμή τη ΔΕΘ και το γενικότερο πλαίσιο κρίσης που βρίσκεται η χώρα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός οι άμεσες προτεραιότητές τους είναι «Η υγιή λειτουργία της αγοράς, ο σεβασμός στη νομοθεσία. Δυστυχώς στη χώρα υπάρχουν πολυεθνικές επιχειρήσεις που δεν σέβονται και δεν εφαρμόζουν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν θα γίνει ανεκτό σε μια χώρα που δοκιμάζεται από την κρίση.

Η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσα από μια συμφωνία ρευστότητας με τις τράπεζες για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις. Θέλουμε τη γνώμη και τη συνδρομή σας για να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτουμε ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα της επιχείρησης.

Η επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων και τη γρήγορη, διαφανή και αποτελεσματική αξιοποίηση και των κοινοτικών πόρων. Δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική κεντρική μας πολιτική η επιδότηση, έχουμε ανάγκη από περισσότερα κίνητρα, από υγιείς και διαφανείς διαδικασίες.

Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία. Επιθυμία μου είναι σε λίγους μήνες να είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε τις ΜμΕ αποτελεσματικά με κριτήρια και γρήγορες διαδικασίες – και τη σύμπραξη του τραπεζικού τομέα.

Το ίδιο επιδιώκουμε και για τις εξαγωγές, ώστε να αυξήσουμε σταδιακά τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ στο 14%, αρκεί να ανατρέψουμε τις νοοτροπίες και να αναθεωρήσουμε το ρόλο της πολιτείας στην ανάπτυξη και την προώθηση των εξαγωγών.

Από τη Δευτέρα ξεκινάμε μια επώδυνη αλλά μεθοδική προσπάθεια να «ξεκολλήσουμε» ένα-ένα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δίνοντας πολύτιμες «ανάσες» στην οικονομία και στην αγορά.

Προχωράμε με στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές ανά κλάδο με στόχο την ανάδειξη του νέου παραγωγικού μας μοντέλου με οικονομικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας: Τουρισμός, Ναυτιλία, Ενέργεια (Πράσινη Ανάπτυξη), Αγροτοδιατροφικός Τομέας, Ιατρική και Κοινωνική Φροντίδα.

Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω την αξία της συνεργασίας, την οποία όλοι τιμούμε στα λόγια, λίγοι όμως εφαρμόζουμε στην πράξη. Κλειδί για την επιτυχία των εγχειρημάτων που ανέφερα, είναι να υπερβούμε την αντίληψη ότι μπορούμε να αναζωογονήσουμε την αγορά, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας ή να μειώσουμε τις τιμές μόνο με νομοθετήματα.»