««Αυτά τα χέρια μπορεί καμιά φορά να χαιρετάνε έτσι (υψωμένα). Αλλά είναι καθαρά χέρια. Δεν είναι βρώμικα. Δεν έχουν κλέψει» είπε ο γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, σε εκδήλωση της 12ης Γιορτής Ελληνικής Νεολαίας στο άλσος Ελληνικού Στρατού, χαιρετώντας ναζιστικά ενώπιον πλήθος κόσμου.

Η κίνηση που γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τη Νέα Δημοκρατία να χαρακτηρίζει τον φασιστικό χαιρετισμό «ύβρη», το ΠΑΣΟΚ να τον κατηγορεί πως «υπόσχεται μια νέα Ελλάδα με υλικά που οδήγησαν την Ευρώπη στην καταστροφή» και το ΚΚΕ να αναφέρει πως η Χρυσή Αυγή εκπροσωπεί «υποκριτές, ληστές και φονιάδες των λαών».

Ο Γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας τον φασιστικό χαιρετισμό του Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι είσαι ό,τι δηλώσεις. Όμως, πολλές φορές ισχύει η ρήση “οι ανήθικοι μιλούν για ηθική”…

Για μας, την πλειοψηφία των Ελλήνων, που εκτελέστηκαν από τους Ναζί και οι δυο μας παππούδες, και χάσαμε έντεκα συγγενείς σε εθνικούς αγώνες, ο φασιστικός χαιρετισμός δεν είναι μόνο πρόκληση, αλλά και ύβρις.

Λίγες ημέρες πριν γιορτάσουμε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η φασιστική τραγωδία της κατοχής της χώρας μας παρουσιάζεται ως φασίζουσα κωμωδία ορισμένων στην Ελλάδα του 2012.

Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση».

Το ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κίνηση του Ν. Μιχαλολιάκου να χαιρετίσει με το χέρι προτεταμένο, στη χθεσινή ομιλία του στο φεστιβάλ νεολαίας της Χρυσής Αυγής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά αναφέρεται ότι «ο κ. Μιχαλολιάκος δεν έχει κανένα πρόβλημα να χαιρετά ναζιστικά. Εκμεταλλεύεται την κρίση και υπόσχεται μια νέα Ελλάδα με υλικά που οδήγησαν την Ευρώπη στην καταστροφή. Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση. Πέρασε πολλά για να επιτρέψει στις δυνάμεις του φασισμού να εμφανίζονται ως λύση».

Με πολύ αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας, τη χθεσινή ομιλία του γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου και την αναφορά του στον χαιρετισμό και τους ναζιστές. Σε δήλωσή του, ο Π. Μεντρέκας αναφέρει: «Οι ναζιστές είναι υποκριτές, ληστές και φονιάδες των λαών, προστάτες του κεφαλαίου. Αυτούς εκπροσωπεί η Χρυσή Αυγή».

«Το εθνικό καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά, που είπε ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς και τους πολέμησε στην Πίνδο και την Μακεδονία το 1940-41, είχε καθιερώσει επισήμως το χαιρετισμό με τεταμένη τη δεξιά. Έτσι ακριβώς χαιρετούσαν τότε οι Έλληνες πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία της Πατρίδας μας», απάντησε η Χρυσή Αυγή.