Στην οριστικοποίηση των εκκρεμοτήτων με την τρόικα θα πρέπει να προχωρήσει το αργότερο έως μεθαύριο Τετάρτη η Κυβέρνηση προκειμένου να παραμείνει εντός χρονοδιαγράμματος ο στόχος για έγκριση της εκταμίευσης της δόσεως των 31,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί το πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής και οι εκκρεμότητες για τα εργασιακά, θέματα στα οποία ήδη κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκε πρόοδος. Όπως προκύπτει τελικώς δεν θα θιχθεί το καθεστώς των ωριμάνσεων, ήτοι των αυτόματων μισθολογικών αυξήσεων ανά τριετία, ενώ για τις απολύσεις οδηγούμαστε σε μικρότερη μείωση των αποζημιώσεων, από αυτές που ζητούσε η τρόϊκα.

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να υπάρξει συμφωνία και για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς θα οριστικοποιηθούν οι περικοπές δαπανών που θα επιβάλλονται αυτόματα όταν καταγράφονται αποκλίσεις. Σημειώνεται ότι το 2013 θα επιβληθούν μέτρα 9,2 δισ. ευρώ και το 2014 μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, με στόχο το 2013 ο Προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα και το 2014 να καταγραφή πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Εφόσον τρόικα και Κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία την Πέμπτη θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για να συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Eurogroup Working Group με βασικό θέμα την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ που προκύπτει από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016, αλλά και με θέμα την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εν συνεχεία στις 12 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης. Προϋπόθεση είναι μέχρι τότε να έχουν ψηφιστεί από την Βουλή ο Προϋπολογισμός 2013, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 -20916 και πλήθος επώδυνων μέτρων όπως :

-Η μείωση των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων από 2%-35% που θα ισχύσει από 1ης Αυγούστου 2012.

-Η μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου κατά 151 εκατ. ευρώ το 2013 και επιπλέον 34 εκατ. ευρώ το 2014.

-Η κατάργηση των δώρων στον δημόσιο τομέα για εργαζομένους στην κεντρική διοίκηση και του ΟΤΑ, καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου.

-Η ένταξη όλων των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο και η μείωση του μέσου μηνιαίου κόστους με οροφή τα 1.900 ευρώ.

-Η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, η κατάργηση των κινήτρων επίτευξης στόχων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και του μπόνους απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

-Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013.

-Η μείωση των εφάπαξ συντάξεων κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους που έπαιρναν εφάπαξ σύνταξη.

-Η εισαγωγή φόρου 3% στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου που έχουν ήδη λάβει τις εφάπαξ συντάξεις τους πριν από το 2010.

-Η κατάργηση όλων των εποχικών επιδομάτων για τις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις (συμπεριλαμβανομένων των εποχικών επιδομάτων του ΟΓΑ)

-Η μείωση των επιδομάτων των μη ανταποδοτικών συντάξεων για τους αγρότες κατά 30 ευρώ μηνιαίως.

-Η επέκταση του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις στην κεντρική κυβέρνηση μέχρι το 2016.