Σφοδρή επίθεση εναντίον του Πάνου Καμμένου εξαπέλυσε ο Έλληνας πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, μετά την εμφάνιση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην πολυεθνική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 7».

Ο κ. Καμμένος και οι ομόλογοί του της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης και της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί (Mohamed Ahmed Zaki) παρακολούθησαν από κοινού την τελική φάση της κοινής διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Ο Έλληνας υπουργός στις φωτογραφίες από την άσκηση εμφανίζεται με την φόρμα επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα τη στολή των πληρωμάτων του Στόλου.

Ο Στρατηγός Κωσταράκος σχολίασε δηκτικά την επιλογή του υπουργού, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Στη διάρκεια της θητείας μου (40 και πλέον χρόνων), έχω ξαναδεί παλαιότερα Υπουργούς και Υφυπουργούς να φέρουν στολές με διακριτικά της θέσης τους. Αυτό συνέβαινε σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, σε κάποιες αραβικές χώρες και σε Λαϊκές Δημοκρατίες της Άπω Ανατολής. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν συναντάται στις Δυτικές Δημοκρατίες και ειδικότερα στις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Κωσταράκος, στην ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, συνέχισε: «Θεωρώ ότι ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν νομιμοποιείται να φέρει την οποιαδήποτε στολή, προσθέτοντας μάλιστα δικά του υπουργικά διακριτικά. Από προσωπική πείρα μπορώ να πω ότι το δικαίωμα να φέρεις τη στολή δεν είναι καθόλου εύκολο να το αποκτήσεις. Ο κ. ΥΕΘΑ, ως πολιτικός προϊστάμενος των ΕΔ είναι ένας Υπουργός, απόλυτα σεβαστός, που ως εντεταλμένο μέλος της νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης είναι αυτός που ασκεί τον πολιτικό έλεγχο των ΕΔ, γεγονός που αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη αξιώματα της Δημοκρατίας. Δεν είναι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι πολύ περισσότερο ούτε Αξιωματικός ούτε Υπαξιωματικός ούτε στρατιώτης, ναύτης ή σμηνίτης. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι πρέπει να εμφανίζονται όπως προκύπτει από την ιδιότητά τους. Αλλιώς κινδυνεύουν να πάψουν να είναι πολιτικοί και εφόσον δεν είναι ούτε στρατιωτικοί, γίνονται κάτι άλλο που εγώ δυσκολεύομαι να προσδιορίσω.

Νομίζω ότι για να φέρεις διακριτικό ιπτάμενου, όπως έκανε ο κ. Καμμένος δεν αρκεί να γνωρίζεις να πιλοτάρεις πολιτικό ελικόπτερο ή αεροπλάνο. Όπως δεν αρκεί να είσαι κορυφαίος ψαροντουφεκάς ή δύτης για να φοράς το διακριτικό των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ). Ειδάλλως τα διακριτικά αυτά χάνουν την αξία τους.

Πέρα όμως από το τυπικό μέρος, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι δεκάδες παλληκάρια έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να το αποκτήσουν και εκατοντάδες λεβέντες έχασαν την ζωή τους ή τη θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι είναι ικανοί και άξιοι να το φέρουν. Όλα αυτά, πέραν από τον αυτονόητο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας και την υπερηφάνεια που μας προκαλούν, απαγορεύουν κατά τη γνώμη μου, σε οποιονδήποτε δεν δικαιούται να φέρει αυτό το «τιμημένο και πανάκριβο σε αίμα» διακριτικό να το κάνει, μόνο και μόνο επειδή έχει τη δύναμη (και το θράσος) να το κάνει και επειδή ο περίγυρός του δεν θέλει να του στερήσει τη χαρά να παριστάνει ότι είναι ένας από αυτούς. Αποτελεί ύβρη προς εκείνους που το κέρδισαν και που το τιμούν καθημερινά και κυρίως ασέβεια προς εκείνους που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας».

Σφοδρή όμως ήταν και η απάντηση που έδωσε ο Πάνος Καμμένος από τα social media.

«Ο Στρατηγός Κωσταράκος αφού δώριζε από μια στολή κάθε υπουργό τώρα ως απόστρατος κάνει φαρμακερές αναρτήσεις στο διαδίκτυο προφανώς γιατί ως υπουργός δεν ενέκρινα αυτοκρατορική συνοδεία 21 μάγειρες, υπασπιστές για την σύζυγο, σερβιτόρους να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος».