Μια εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης αρχίζει σήμερα, καθώς, όπως μεταδίδει η
Deutsche Welle, το Eurogroup αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ESM, και αύριο η καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ιδρύουν σήμερα και επίσημα τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών-μελών της ευρωζώνης και συζητούν την κατάσταση στις χώρες της κρίσης.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το Eurogroup θα συζητήσει μια ενδιάμεση έκθεση της τρόικας για την πρόοδο που σημειώνεται στο πεδίο των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος θα παρουσιάσει στο Eurogroup το νέο πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων της χώρας του, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση 4,3 δισεκατομμυρίων προς την Πορτογαλία. Η Λισαβόνα έχει επίσης ζητήσει παράταση ενός χρόνου, μέχρι το 2014, για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της.

Ανοιχτό μένει επίσης το πότε θα ζητήσει η κυβέρνηση της Κύπρου την υπαγωγή της σε πρόγραμμα στήριξης. Διπλωματικοί κύκλοι αναμένουν την σχετική απόφαση της Λευκωσίας προς τα τέλη του Οκτωβρίου.