Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την περικοπή των δημοσίων δαπανών, με αιχμή την τροπολογία για τα σχέδια ανάπτυξης των λιμένων. Η τροπολογία καταγγέλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «σκάνδαλο και νομιμοποίηση παρανομιών 485 σελίδων» και η τύχη θα κριθεί αύριο με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εκτίμησε πως η νομοθετική κάλυψη των σχεδίων ανάπτυξης της δεκαετίας 2002-2012, αποσκοπεί στο να γίνει η Βουλή «κολυμβήθρα του Σιλωάμ για παρανομίες και ρουσφέτια». «Με μία μόνο “νομοτεχνική βελτίωση” του σχεδίου νόμου, παραχωρείται όλος ο Άγιος Κοσμάς. Γιατί θα δούμε σε λίγο και τις εταιρείες από το Κατάρ και τους Έλληνες εφοπλιστές που έρχονται από πίσω και ποιοι είναι πίσω από τις εταιρείες του Κατάρ και πιθανώς και κάποια συγγενικά πρόσωπα πολιτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

«Η ένταση της κριτικής, είναι αντιστρόφως ανάλογη της ορθότητας» απάντησε ο υπουργός Αιγαίου, Κώστας Μουσουρούλης.

Επί της ουσίας της τροπολογίας, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε πως οι άνω των 400 σελίδων αποφάσεις, αφορούν τεχνικές μελέτες που δεν θα πρέπει να είναι αρμοδιότητα της Βουλής η αναλυτική εξέτασή τους. «Αν θέλει η Βουλή, ας έρχονται όλα τα master plan να τα συζητάμε», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Τέλος, ο κος Μουσουρούλης επεσήμανε πως η ανάπτυξη των λιμένων δεν μπορεί να γίνει μέσω ΕΣΠΑ.

«Τα αναπτυξιακά σχέδια, εντάσσονται στη γενικότερη φιλοσοφία της ιδιωτικοποίησης και της παράδοσης των λιμενικών υποδομών στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου» υποστήριξε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Ό,τι περιέχει μέσα – φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες και όχι τις ανάγκες εξυπηρέτησης του λαού – να το αποσύρετε να συζητηθεί ολοκληρωμένα» ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Αναφορικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πως προχωρά η διαδικασία αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, είτε μειώνοντας τα μισθώματα που καταβάλλει για την στέγαση των υπηρεσιών του, είτε παραχωρώντας ακίνητά του στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).