Το μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια, η νέα μορφή εργασιακής εφεδρείας, οι μειώσεις στις αγροτικές συντάξεις και το όριο από το οποίο θα αρχίσουν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις είναι τα τέσσερα αγκάθια στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κατά την οποία αναμένεται να κλειδώσει ο τελικός κατάλογος με τα μέτρα.

Πρώτο μέλημα και των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη είναι να εξασφαλίσουν την ανοχή των κοινοβουλευτικών τους ομάδων και όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες «να εξασφαλιστεί ότι τα τρία κόμματα θα έχουν ενιαία στάση και δεν θα εμφανιστεί κάποιο να αμφισβητεί επιμέρους έστω μέτρα και πολιτικές».

Θα αποφασιστεί και ποια από τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή -στόχος είναι να περάσουν μόνο όσα χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση -καθώς είναι βέβαιο ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος έγκρισης ενός νέου πακέτου.

Ο κύριος όγκος των μέτρων σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ενσωματωθεί στο κείμενο του προϋπολογισμού το προσχέδιο του οποίου πρέπει κατ εντολή και της τρόικα να είναι έτοιμο στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σαμαράς έστειλε εκ νέου χθες μήνυμα – κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για τα αποτελέσματα της περιοδείας σε Βερολίνο και Παρίσι – ότι το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ θα είναι το τελευταίο με περικοπές, ενώ προβάλλοντας με έμφαση τη συμφωνία των τριών αρχηγών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ τόνισε ότι «το λόμπι της δραχμής έχασε ένα γύρο αποφασιστικό».

Παράλληλα με το θέμα του ειδικού μισθολογίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν τα Νέα, ευελπιστούν ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τρία ακόμη ζητήματα που έχουν εξελιχθεί σε αγκάθια για τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και την κυβερνητική συμμαχία:

1. Την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η οποία εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη με βασικό επιχείρημα ότι οδηγεί σε απολύσεις υπαλλήλων. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με το νέο σχέδιο της διαθεσιμότητας (για 40.000 απομακρύνσεις εντός διετίας) που εξέτασαν ο κ. Στουρνάρας με τον, προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ, υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και αφορά υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί και να βρεθεί κοινός τόπος.

2. Τη μείωση των προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ που περιλαμβάνεται στην τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών. Την περικοπή είχαν απορρίψει σε πρώτη φάση οι τρεις αρχηγοί, αλλά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν χθες ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί, καθώς θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα 400 εκατ. ευρώ. Με τη μείωση οι συντάξεις του ΟΓΑ θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2009 (330 ευρώ μηνιαίως).

3. Το κατώτατο όριο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Κατά την αρχική φάση των διαβουλεύσεων οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ανέβαζαν τον πήχη πάνω από τα 1.000 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει στο δικό του σχέδιο εναλλακτικές κλίμακες, αλλά οι ίδιες πηγές θεωρούν η τελική μάχη των αρχηγών θα δοθεί στα επίπεδα των 700-800 ευρώ.