Στην τελική ευθεία για τη λήψη του μεγαλύτερου και υπό τις δεδομένες συνθήκες σκληρότερου πακέτου μέτρων μπήκε η κυβέρνηση.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η ελληνική κοινωνία αλλά και η ελληνική οικονομία δεν αντέχουν νέα βάρη χωρίς προοπτική ανάκαμψης, γνωρίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων θα πρέπει μεν να εγκριθεί από την τρόικα όμως θα πρέπει να «εγκριθεί» και από τον ελληνικό λαό το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά τρόπους να πείσει ότι αυτό είναι η τελευταία μεγάλη επιβάρυνση και ουσιαστικά το εισιτήριο της χώρας για να παραμείνει στην ευρωζώνη και να μετάσχει στα όποια σχέδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αυτό θα είναι το πολιτικό σκεπτικό και στην κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πρώτο μέλημα και των τριών πολιτικών αρχηγών είναι να εξασφαλίσουν την ανοχή των κοινοβουλευτικών τους ομάδων και όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες «να εξασφαλιστεί ότι τα τρία κόμματα θα έχουν ενιαία στάση και δεν θα εμφανιστεί κάποιο να αμφισβητεί επιμέρους έστω μέτρα και πολιτικές».

Θα αποφασιστεί και ποια από τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή -στόχος είναι να περάσουν μόνο όσα χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση -καθώς είναι βέβαιο ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος έγκρισης ενός νέου πακέτου.

Ο κύριος όγκος των μέτρων σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ενσωματωθεί στο κείμενο του προϋπολογισμού το προσχέδιο του οποίου πρέπει κατ εντολή και της τρόικα να είναι έτοιμο στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του σε Βερολίνο και Παρίσι.