Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας και έχει ήδη προχωρήσει σε δραστικές περικοπές, όχι, όμως, εις βάρος της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, δήλωσε σήμερα από τα Χανιά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο επίσκεψής του σε στρατιωτικές μονάδες της περιοχής.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Πεδίο Βολής Κρήτης, τον Ναύσταθμο Κρήτης και την V Μεραρχία Κρητών και είχε συναντήσεις με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η επίσκεψή του ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των περικοπών στις Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσε:

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεισφέρει ενεργά στην πολύ μεγάλη προσπάθεια του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και ολόκληρου του ελληνικού λαού, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο χρέος, να ελαχιστοποιήσουμε τα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσουμε να παραμείνει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και της ευρωζώνης, για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε, να σηκώσουμε το κεφάλι και να τραβήξουμε και πάλι μπροστά. Έχουν υπάρξει -και θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με κοινή μας προσπάθεια, εγώ, οι δύο υφυπουργοί κι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων- δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Περικοπές που για κάποια περίοδο πριν από 4-5-6-7 ή 8 χρόνια θα ήταν ίσως αδιανότητες».

Αναφερόμενος στον σκοπό των περικοπών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα επισήμανε ότι αυτές έγιναν «για να μην υπάρξει ανάγκη να περικοπούν εκ νέου συντάξεις και μισθοί και να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει και να βγει από την κρίση».

Και πρόσθεσε:

«Αλλά, αυτές οι περικοπές γίνονται υπό δύο προϋποθέσεις: ότι δεν πειράζουμε και δεν πρόκειται να πειράξουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους, που είναι πάνω από όλα και πριν από όλα. Μια δεύτερη προϋπόθεση, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες περικοπές στους μισθούς των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού που σηκώνει πολύ μεγάλο φορτίο, όπως και ο υπόλοιπος λαός μας και έχω ενημερώσει επανειλημμένως την κοινή γνώμη ότι, ήδη, έχουν μειωθεί οι μισθοί και οι απολαβές των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά 37% και δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει άλλη μείωση. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες, νύχτες και μέρες, πάνω στους κωδικούς και τους προϋπολογισμούς, περικόπτουμε δαπάνες γιατί πρέπει η χώρα μας να ανακάμψει και γρήγορα, αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να μειωθεί και δεν θα μειωθεί η αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειωθούν άλλο οι μισθοί και οι αμοιβές των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν αυτή η θέση αποτελεί δέσμευση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε:

«Εγώ ως Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχω να πω αυτά που σας είπα. Από ό,τι ξέρετε και ο πρωθυπουργός ηγείται αυτής της προσπάθειας για να μην μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια αυτών που υπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν είναι μόνον ο πρωθυπουργός της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς, είναι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον οποίο είχα την ευκαιρία να ενημερώσω πριν από λίγο καιρό και επίσης ο ίδιος διατύπωσε ακριβώς ταυτόσημες θέσεις».

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, πρόκειται να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κρήτη στις αρχές του φθινοπώρου.