Νομοσχέδιο από το υπ. Εργασίας κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή για τις ρυθμίσεις-ασπίδα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου μίλησε για το σχέδιο στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής».

Η κ. Φωτίου αναφέρεται αναλυτικά στον θεσμό του Επιτρόπου Ασυνόδευτων Ανηλίκων που σκοπό έχει να προστατεύσει τα προσφυγόπουλα από τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε τους βήμα, να τα βοηθήσει στην κοινωνική τους ένταξη αλλά και να επιτρέψει στο κράτος να έχει σαφή εικόνα για το πόσα είναι και πού βρίσκονται.

Μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι «το κράτος σήμερα δεν ξέρει επίσημα πόσα ανήλικα ασυνόδευτα υπάρχουν στην Ελλάδα. Λένε για 3.500 παιδιά, από τα οποία τα 1.200 είναι κατ’ εκτίμηση. Τα νούμερα αυτά τα αμφισβητώ. Συχνά γίνεται μπέρδεμα καθώς καταγράφονται με διαφορετικά ονόματα. Ο νόμος όχι μόνο θα διασφαλίσει για πρώτη φορά τους αριθμούς, αλλά μέσω των επιτρόπων θα εξασφαλίσει το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών».

Και συμπληρώνει ότι αυτό θα γίνει «όταν έρχεται ένας ανήλικος πρόσφυγας μόνος του, καταγράφεται στο κέντρο υποδοχής. Διαπιστώνεται η ανηλικότητα μέσω συνέντευξης με ειδικούς. Μόλις γίνει αυτό, ένας Εισαγγελέας Ανηλίκων αναλαμβάνει προσωρινός επίτροπος. Ψάχνει να δει σε ποια δομή θα τοποθετήσει το παιδί, ποιος θα το συνοδεύσει. Επειδή οι Εισαγγελείς είναι περιορισμένοι σε αριθμό εισάγουμε το θεσμό του επαγγελματία επιτρόπου. Αυτός θα είναι είτε επαγγελματίας συναφούς περιεχομένου, για παράδειγμα κοινωνικός λειτουργός, κοινωνιολόγος, ψυχολόγος, παιδαγωγός, είτε άνθρωπος που έχει γνώση από παιδιά. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) θα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση, θα περιγράφει τα απαραίτητα προσόντα, θα έρθουν οι ενδιαφερόμενοι, θα μοριοδοτηθούν και μετά θα εκπαιδευθούν. Έτσι θα προκύψει ένα Μητρώο Επιτρόπων».

Τα παιδιά που θα εποπτεύει κάθε επίτροπος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός καθώς «ο αριθμός των 20 στην Ευρώπη ακούγεται μάλλον υπερβολικός». Επίσης επεσήμανε ότι η θέση του επιτρόπου θα είναι αμειβόμενη: «Θα υπογράφεται σύμβαση ορισμένου χρόνου ανάμεσα στον Επίτροπο και το ΕΚΚΑ για κάθε ανήλικο χωριστά. Στο νομοσχέδιο έχουμε βάλει κατ’ εκτίμηση ένα πλαφόν συνολικού κόστους μισθοδοσίας 2,8 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Μιλάμε για εργασία που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πλήρους απασχόλησης. Ο Επίτροπος θα πρέπει κάθε εβδομάδα να συντάσσει έκθεση για κάθε ανήλικο, να το επισκέπτεται. Αν φύγει και βρεθεί μετά σε κάποιο φυλάκιο θα σπεύδει. Αυτός που επιβλέπει ένα παιδί στις Σέρρες, εννοείται πως δεν μπορεί να μένει στην Αθήνα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής» που κυκλοφόρησε σήμερα.