Τη ρητή και σταθερή στήριξη του προέδρου Ομπάμα, στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η Ελλάδα, επαναβεβαίωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Μπένεθ Σμιθ, κατά τον εορτασμό της 236ης επετείου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αποψινή εκδήλωση στην πρεσβευτική κατοικία, παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων.

«Η κρίση έχει πλήξει την Ελλάδα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχουν δηλώσει ρητά ότι στηρίζουν την Ελλάδα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς και εκφράζουν την ελπίδα ότι θα προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ισχυρή και ανταγωνιστική», ανέφερε ο κ. Σμιθ.

Παράλληλα εξέφρασε την προσδοκία ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν γρήγορα για τον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομικής ανάπτυξης».

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, είπε ο αμερικανός πρεσβευτής, έχουν μακρόχρονη φιλία. «Στον αγώνα για την ανεξαρτησία τους οι ΗΠΑ, άντλησαν από την αρχαία ελληνική παράδοση και τη δημοκρατία οι αρχές της οποίας περιέχονται στο πρώτο αμερικανικό Σύνταγμα.

Σε μια αμφίδρομη πορεία, πολλοί επιφανείς Αμερικανοί προσέφεραν τη βοήθειά τους για την ελληνική ανεξαρτησία 50 χρόνια μετά την αμερικανική ανεξαρτησία. Ο Τόμας Τζέφερσον, από τους θεμελιωτές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Συντάγματος, έτρεφε βαθιά εκτίμηση για την Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Σμιθ.

Φτάνοντας στο παρόν, είπε ότι σήμερα και πάλι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο. «Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα για τον ελληνικό λαό, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι ο λαός αυτός έχει αντοχές και με σκληρή δουλειά βγαίνει ισχυρότερος», συμπλήρωσε.

«Το μεγαλύτερο κεφάλαιο για την Ελλάδα παραμένει η δημιουργικότητα, η ευφυΐα και ο δυναμισμός του λαού της. Αυτά και η φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών θα αντέξουν στο χρόνο», είπε ο αμερικανός πρεσβευτής, ολοκληρώνοντας την ολιγόλεπτη ομιλία του.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μεταξύ των παρισταμένων ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας. Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, βουλευτές, Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες, προσωπικότητες.