«Απεμπλοκή από τις δομές του ΝΑΤΟ»

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική-αμυντική πολιτική παρουσίασε ο Θ. Δρίτσας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:39
01/06/2012
«Απεμπλοκή από τις δομές του ΝΑΤΟ»
26
loading

Η απεμπλοκή από τις δομές του ΝΑΤΟ ένα από τους κεντρικούς πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, το οποίο παρουσίασε ο Θοδωρής Δρίτσας.

Όπως επισημάνθηκε, σε μια περίοδο που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν και η ηγεμονία των ΗΠΑ αμφισβητείται όλο και περισσότερο, η πολιτική του ευρω-ατλαντισμού και της συμμόρφωσης με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του Ν.Α.Τ.Ο. δεν έχει μέλλον.

«Σταθερή επιδίωξή μας είναι η μείωση των εξοπλισμών τόσο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου ειδικά, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γενικά», ανέφερε ο Θ. Δριτσας κατά την παρουσίαση του προγράμματος. «Θεωρούμε ότι οι στρατιωτικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, στρατιωτικοποιούν τις διεθνείς σχέσεις και αυξάνουν, αντί να μειώνουν, τον κίνδυνο πολέμου. Για την Ευρώπη επιδιώκουμε την αντικατάσταση του ΝΑΤΟ και των κοινών στρατιωτικών δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλειας με βασικές αρχές την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τον έλεγχο και τη μείωση των εξοπλισμών. Επιδιώκουμε ακόμα την αντικατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας από έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μείωσης των Εξοπλισμών, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να πρωτοπορήσει στην πολιτική ειρήνης».

Παράλληλα, προστίθεται ότι η δομή, η διάταξη και ο εξοπλισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζεται να επανεξεταστούν με σκοπό την απεμπλοκή από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την αποφυγή κάθε εμπλοκής σε διεθνείς διενέξεις που δεν θίγουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, την κατάργηση της λεγόμενης «διπλωματίας των εξοπλισμών» και την αύξηση της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Ειδικότερα, οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ στους τομείς άμυνας και εξωτερικής πολιτικής αφορούν:

Ι. Νέα, ανεξάρτητη, πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική

Η ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και χρόνια είναι μια διαδοχή ασύμμετρων προσαρμογών στους σχεδιασμούς των ισχυρών συμμάχων (Η.Π.Α.-Ν.Α.Τ.Ο.- ΙΣΡΑΗΛ ηγεμονεύουσες δυνάμεις και ισχυρά κράτη της Ε.Ε.) συνδυασμένη με αποσπασματική αναζήτηση ευκαιριών για ενίσχυση της επιρροής στα Βαλκάνια, αλλά και με βαθμιαία χαλάρωση παραδοσιακών δεσμών με χώρες του αραβικού κόσμου και της Μ. Ανατολής.
Αυτός ο προσανατολισμός πρέπει να αλλάξει.
Εξειδικεύοντας τα βασικά στοιχεία αυτής της πολιτικής θεωρούμε πως σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να ιεραρχήσει κατά προτεραιότητα τις παρακάτω 12 επιλογές:

1. Προαπαιτούμενο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής είναι η απαράδεκτη επιτελική αξιοποίηση του δυναμικού του διπλωματικού σώματος. Η χάραξη και άσκηση χωρίς διαφανείς με κοινοβουλευτικό έλεγχο , με χρησιμοποίηση εξωυπηρεσιακών ειδικών συμβούλων που διαμόρφωσαν διαδοχικά στο ΥΠ.ΕΞ. οι διατελέσαντες τα τελευταία χρόνια Υπουργοί και Πρωθυπουργοί, πρέπει να καταργηθεί.

2. Σήμερα επείγει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την αποτροπή ενός νέου πολέμου στη Μ. Ανατολή με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ειδικά η Ελλάδα κινδυνεύει να εμπλακεί, άμεσα ή έμμεσα σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράν ή και σε χώρες του Αραβικού κόσμου, με το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, αλλά και με χρήση της βάσης της Σούδας από το ΝΑΤΟ. Χρειάζεται λοιπόν και οι δύο αυτές δυνατότητες εμπλοκής να καταργηθούν.
3. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στους λεγόμενους «ανθρωπιστικούς πολέμους» και σε «πολέμους για τη δημοκρατία», και θα αρνηθούμε οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας μας σε ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία.
4. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας στην εξωτερική πολιτική είναι η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα. Για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.
5. Η σταθερή θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ. είναι ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην ανακήρυξη ΑΟΖ και στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για την κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού και την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ χρειάζεται να αρχίσουν οι αναγκαίες διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες.
6. Θεωρούμε ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και το σχέδιο για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί και με άλλες χώρες για να αποτραπεί η υλοποίηση αυτών των σχεδίων.
Θα επιδιώξουμε την άμεση ανάκληση της ελληνικής δύναμης από το Αφγανιστάν, καθώς και από άλλες στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. -. Σταθερή και αμετάκλητη παραμένει η στρατηγική μας θέση για την ανάγκη να αποδεσμευτούμε από το ΝΑΤΟ. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών αυτής της επιδίωξης. Πιστεύουμε όμως ότι, , οι διεθνείς εξελίξεις θα επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης μας.

7. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η Τουρκία επιδιώκει την ανάδειξή της σε ηγεμονική δύναμη στην περιοχή, ανταγωνιζόμενη το Ισραήλ Οι εντάσεις και η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι καθημερινές και συνεχείς.
Απαιτούνται πρωτοβουλίες για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και του απαραβίαστου των συνόρων κανόνες καλής γειτονίας και πολύμορφης συνεργασίας.
Πέραν της συνολικής και κατηγορηματικής μας αντίθεση μας για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ που δορυφοριοποιεί τη χώρα μας, θα πρέπει να εργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να ακυρώσουμε τη συμφωνία αυτή ώστε να μην εμπλακεί η χώρα μας άμεσα ή έμμεσα σε ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράν αλλά και στον Αραβικό κόσμο.

8. Διεκδικούμε την προώθηση μιας ενεργητικά φιλειρηνικής Βαλκανικής πολιτικής, μακριά από επιλογές πολέμου και εθνικιστικά μίση, με εμμονή στο απαραβίαστο των συνόρων και στον πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από φυλή, καταγωγή και θρήσκευμα, Τασσόμαστε κατά της αναγνώρισης της παράνομης μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στη βάση ενός σχεδίου Βαλκανικής συνανάπτυξης, με στόχο ένα αλληλέγγυο μέλλον για τους λαούς της περιοχής. Προωθούμε την ιδέα ενός Βαλκανικού Οικολογικού Χάρτη.

9. Εργαζόμαστε σταθερά υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ. στο πλαίσιο του ΟΗΕ, λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Αποκρούουμε τις εθνικιστικές εντάσεις από κάθε πλευρά των συνόρων, και υποστηρίζουμε την πολύμορφη προσέγγιση, συνεργασία και οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα στη βάση του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων.

10. Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών που ζουν στην ιστορική Παλαιστίνη, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, μπορεί να κατοχυρωθεί σήμερα μόνο με την ύπαρξη δύο ισότιμων και ανεξάρτητων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Για να γίνει αυτό πρέπει να εφαρμοστούν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τα εδάφη της Συρίας και του Λιβάνου που κατέχει, να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να ελευθερωθεί η Γάζα. Θα υποστηρίξουμε παράλληλα την ανάπτυξη των ελληνοϊσραηλινών και ελληνόπαλαιστινιακών σχέσεων στο εμπόριο, την επιστήμη, την έρευνα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό.

11. Στο ασταθές διεθνές περιβάλλον, όπου οι ανταγωνισμοί όσο οξύνονται οδηγούν στη συγκρότηση κέντρων ισχύος εκτός των κανόνων διεθνούς νομιμοποίησης, είναι αναγκαία η διεκδίκηση της αποκατάστασης και της ενίσχυσης του Ο.Η.Ε. ως του κορυφαίου κέντρου διεθνούς νομιμότητας, ενότητας και ισορροπίας. Στην κατεύθυνση αυτή η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να επιδιώξει συμμαχίες με χώρες από όλον τον πλανήτη, αλλά και με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες όπως η Ελλάδα αποσταθεροποιούνται εξαιτίας της πολυπολικότητας.
Το γεγονός ότι η αξιοπιστία του Ο.Η.Ε έχει υπονομευτεί και κλονιστεί, όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αντίθετα ενισχύει τη δυναμική μιας τέτοιας επιλογής. Μπορεί να αναδείξει τη χώρα μας σε περιφερειακό τουλάχιστον πρωταγωνιστή θετικών αλλαγών στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις και να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας της ανεξαρτησίας μας και να εμποδίσει την εμπλοκής μας σε επικίνδυνους ετεροκαθοριζόμενους ανταγωνισμούς.

12. Για τον Ελληνισμό της Διασποράς απαιτείται μια προοδευτική πολιτική οργανικής ένταξής του στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς δημοκρατικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. πιστεύει πως μια εθνική πολιτική για τον Ελληνισμό της Διασποράς πρέπει να στοχεύει:
o Στην ενίσχυση της παρουσίας του στο εξωτερικό.
o Στην θεσμοθέτηση των οργανικών του σχέσεων με την Ελλάδα.
o Στην ομαλή επανένταξη των παλιννοστούντων Ελλήνων στην ελληνική κοινωνία.
o Αναγκαίος όρος για τον σχεδιασμό και υλοποίηση αυτής της πολιτικής είναι η λειτουργία της Γ.Γ.Α.Ε. ως του βασικού επιτελικού οργάνου της Πολιτείας.
o Στηρίζουμε τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα (κοινότητες και ομοσπονδίες) όπως και το Σ.Α.Ε. εφόσον αναπτύξει κατά κύριο λόγο τον διεκδικητικό του χαρακτήρα. Όχι στην πολυδιάσπαση και κατακερματισμό των οργανωμένων εκφράσεων του ελληνισμού της Διασποράς.
o Λέμε ΝΑΙ στο δικαίωμα της ψήφου με ορισμένες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν το δημοκρατικό αυτό δικαίωμα στις χώρες υποδοχής.
o Θεωρούμε πως είναι απαραίτητη μια σταθερή πολιτική εκπαίδευσης των παιδιών των Ελλήνων του εξωτερικού που να προσαρμόζεται με ευελιξία στις εκπαιδευτικές συνθήκες κάθε χώρας.
o Δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη μιας πολιτιστικής πολιτικής επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης και δημιουργίας μεταξύ των αποδήμων με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

ΙΙ. Για την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις

1. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ βασίζεται στην αρχή της διαρκούς προσπάθειας για ειρηνική επίλυση των διαφορών και αποκλεισμό της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας. Σταθερή επιδίωξή μας είναι η μείωση των εξοπλισμών τόσο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου ειδικά, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γενικά. Θεωρούμε ότι οι στρατιωτικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, στρατιωτικοποιούν τις διεθνείς σχέσεις και αυξάνουν, αντί να μειώνουν, τον κίνδυνο πολέμου. Για την Ευρώπη επιδιώκουμε την αντικατάσταση του ΝΑΤΟ και των κοινών στρατιωτικών δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλειας με βασικές αρχές την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τον έλεγχο και τη μείωση των εξοπλισμών. Επιδιώκουμε ακόμα την αντικατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας από έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μείωσης των Εξοπλισμών, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να πρωτοπορήσει στην πολιτική ειρήνης.

2. Η δομή, η διάταξη και ο εξοπλισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζεται να επανεξεταστούν με σκοπό την απεμπλοκή από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την αποφυγή κάθε εμπλοκής σε διεθνείς διενέξεις που δεν θίγουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, την κατάργηση της λεγόμενης «διπλωματίας των εξοπλισμών» και την αύξηση της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος με το λιγότερο δυνατό κόστος. Αυτοί οι σκοποί απαιτούν
• Την εφαρμογή της αρχής «καμία μονάδα των Ε.Δ. σε στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων»
• Τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το επιθετικό κράτος του Ισραήλ
• Την οργανωτική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της διακλαδικότητας σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, τον δραστικό περιορισμό των μη επιχειρησιακών μονάδων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, όπως και τη μείωση περιττών λειτουργικών δαπανών που δεν σχετίζονται με μισθούς προσωπικού
• Τον επανασχεδιασμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων με αρχές:
1. Την αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων συστημάτων
2. Τις διαδικασίες προμήθειας κυρίως μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διασφάλιση υποστήριξης για τον συνολικό χρόνο ζωής του κάθε συστήματος
3. Τη διασφάλιση της συνεργασίας με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία πρέπει να βασίζεται σε μονάδες δημόσιας ιδιοκτησίας και να τελεί υπό δημόσιο έλεγχο με συνεχή βελτίωση των τεχνολογικών της δυνατοτήτων
• Την αναβάθμιση και αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού των ΕΔ με
1. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιεραρχία, τις προαγωγές, τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια και αξιολόγηση
2. Την επανεξέταση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και του πλαισίου λειτουργίας των στρατιωτικών σχολών όλων των βαθμίδων, ώστε να διασφαλίζεται η προσαρμογή στα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα και ο συνδυασμός της άρτιας στρατιωτικής εκπαίδευσης με την εκπαίδευση σε ακαδημαϊκά γνωστικά αντικείμενα απαραίτητα για την εκπλήρωση της αποστολής των στελεχών των ΕΔ, αλλά και ο εκδημοκρατισμός και η κατάργηση στρατοκρατικών καταλοίπων στις σχολές.
3. Την αναδιοργάνωση των οικοδομικών οργανισμών με σκοπό την ταχεία επίλυση του ζητήματος της στέγασης του προσωπικού
• Την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού των Ε.Δ. με
1. Αναθεώρηση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, ώστε η αρμοδιότητα των Στρατοδικείων να περιορίζεται σε αμιγώς στρατιωτικά αδικήματα
2. Δημοκρατική αναθεώρηση του συστήματος διοικητικών ποινών
3. Αλλαγή του νομικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των Ε.Δ. ώστε τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των στρατευμένων και των υπόχρεων στράτευσης να εναρμονιστούν με τις επιταγές του Συντάγματος και τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη και της Διεθνούς Αμνηστίας.
4. Υποστήριξη του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων και του Συντάγματος.
5. Φροντίδα για το ανθρώπινο δυναμικό και τις ανάγκες του, όλων των βαθμών και τομέων, στο πλαίσιο του κράτους πρόνοιας και του κράτους δικαίου.
6. Ανατροπή των αντι μνημονιακών νομών που εξαθλίωσαν κοινωνικά, οικονομικά, συνταξιοδοτικά τους εν ενεργεία και τους απόστρατους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar N1k0ssT

  Μα τι είναι αυτή η επιμονή, αυτό το κόλλημα αριστεροκουμουνιστών με την Παλαιστίνη; Γιατί δεν έχουν την ίδια κάψα για άλλους π.χ. να φεύγαν από το κατεχόμενο Θιβέτ οι σύντροφοι Κινέζοι;

 2. avatar N1k0ssT

  Α όλα αυτά; Και εγώ που νόμιζα ότι θα το "ριψοκινδυνεύσετε"

 3. avatar N1k0ssT

  Ωχ τσιμπίστε με, νομίζω ότι γύρισα στο 1980 και ακούω τον Ανδρέα. Α, όχι το χαμένο του παιδί και το αληθινό βαθύ ΠΑΣΟΚ που σήμερα λέγονται Τσίπρας και συριζα.

 4. avatar vetforce

  ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΚΙ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 5. avatar vetforce

  ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΜΠΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΔΩΣΕ ΔΩΣΕ ΤΣΟΒΟΛΑ Ε ΟΧΙ ΛΑΘΟΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ

 6. avatar dimitris_london

  Εμίλησε ο Δρίτσας για τον Τσίπρα. Υπάρχει κανένας ... Τσίπας στην ομάδα , γιατί αυτοί δεν φαίνεται νάχουν την ελάχιστη τσίπα μέσα τους; Συνδικαλισμός μέσα στο ... στράτευμα : πέρασαν και το ΚΚΕ , που τον ειθελε στα γήπεδα . Κουβεντούλα με τους γείτονες για να ... σταματήσουν να ζητάν τα κομμάτια μας στο πιάτο τους , ΤΑΜΆΜ για όλους τους . Μακριά απ' το Ισραήλ , που ... διευθύνει όλο τον κόσμο και πιο κοντά στον ... Αγιατολάχ που δεν βλέπει την ώρα να ρίξει την ατομική του βόμβα επάνω του. Νάρθουν πίσω οι ... πολλές και μεγάλες δυνάμεις μας που αντιπροσωπεύουν τις διεθνείς υποχρεώσεις μας στον πόλεμο ενάντια στην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν . Ευρωπαϊκή Δύναμη Ασφαλείας , χωρίς συμμετοχή του μπάρμπα Σαμ ( που έχει χάσει την ... δύναμη του έτσι κι αλλοιώς ) , μήπως και διεκδικήσει τα ... πρωτοτόκια ο ... μπάρμπα Ρώσα . Οικονομία στους οπλισμούς ( ποιος δεν το θέλει; ) αλλά και ανατροπή εργασιακών συμβάσεων στους ... στρατιωτικούς , για να ... διευκολυνθούν οι ... διαδικασίες επαναπροσανατολισμού. Επειδή, όμως, η αντιπαράθεση με άσχετους σαν τους πιο πάνω κυρίους δεν θα τέλειωνε για μέρες , ας περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε τα ... γέλια τών ... γειτόνων μας για την επικύρωση τών σοβαρών πατριωτικών προτάσεων τών '' δικών μας ''.

 7. avatar xristoforos

  Ηρθε η ωρα μετα την Ξανθη να δουμε κ στην Κομοτηνη πρωτο το ΣΥΡΙΖΑ.Κατα χιλιαδες θα σας ψηφισουν οι "μουσουλμανοι" μετα την γραμμη που θα τους μετα απο αυτα το προξενειο!

 8. avatar sinn

  ας μου πει κάποιος σας παρακαλώ 1 καλό που συνέβη στην Ελλάδα λόγω νατο.
  το αιγαίο δεν είναι γκρίζα ζώνη?
  τα σκοπιά δεν λέγονται μακεδονία σε όλο τον κόσμο εκτός ελλάδας?
  δε συμμετέχουμε σε πολέμους στην άλλη άκρη του κόσμου που δεν έχουμε κανέναν συμφέρον και απλά δημιουργούν μετανάστες?
  δεν είμαστε υποχρεωμένοι να στέλνουμε καράβια και στρατό (χώρια τις βάσεις που παραχωρούμε κατά καιρούς) χωρίς ΚΑΝΈΝΑ κέρδος?
  δεν είμαστε υποχρεωμένοι και κατά συνέπεια υπερχρεωμένοι από τα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα που κάνουμε?
  και τέλος, τι από όσα πχ μας "προσφέρει" το νατο, δεν μπορεί να μας το προσφέρει η Ρωσσία πχ?

  1. avatar dimitris_london

   Ένα και μεγάλο φίλε : Το ότι ... υπάρχουμε !

   1. avatar sinn

    αν δεν είναι ραγιαδισμός το ότι θεωρεί κόσμος ότι οφείλουμε τα σύνορα μας στο νατο τι είναι ρε παιδιά?
    Κατά τη γνώμη μου είναι ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας το τι θα απογίνει η Ελλάδα. Λέει κάποιος πιο πάνω για σερβία.
    Το ίδιο πράγμα είναι η Ρωσσία τώρα με ότι ήταν όταν έγινε ο πόλεμος στη σερβία? Εδώ η κύπρος , μια χώρα διχοτομημένη, με την τουρκία όχι απλά δίπλα της αλλά μέσα στο έδαφος της, καταφέρνει χαι υψώνει ανάστημα και με στρατηγικές επιλογές ορίζει ΑΟΖ και δεν έχει πρόβλημα αξιοποιεί τον πλούτο της.
    Φαντάσου για παράδειγμα όπως έχεις δώσει τη Σούδα στο νατο, να κανείς κίνηση για να δώσεις κάποιο λιμάνι στη Ρωσία (η Ρωσία είναι παράδειγμα). Να βάλει πόδι στη μεσόγειο μια τέτοια δύναμη που και σε εξοπλιστικό επίπεδο βορει να σε καλύψει και που δε θα μασήσει με τον τσαμπουκά της Τουρκίας. Η άλλου είδους συνεργασία με το Ισραήλ πχ .
    Για τον ακη που λέει για το κόμμα μου, από που το βγάλε το συμπέρασμα πως ανήκω σε κάποιο κόμμα?η ότι είμαι άθεος?
    λέει και ο ορίων επίσης " Επιπλέον, το Αιγαίο δεν είναι γκρίζα ζώνη, απλά λόγω απραξίας των κυβερνήσεων, δεν έχει οριστεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ" εγώ αυτό το αντιλαμβάνομαι ως μη ξεκάθαρα σύνορα.
    Δε μας πτωχεύσε το νατο, αλλά αυτό δεν αλλάζει το ότι συμμμετεξουμε σε δραστηριότητες που δεν προσφέρουν ΚΑΝΈΝ κέρδος στη χώρα μας.
    αυτά τα λίγα. Αλλά όπως και να χει, αυτή είναι η γνώμη μου πάντα

  2. avatar akis

   σινν αν βγουμε απο το ΝΑΤΟ την αλλη μερα παει η Θρακη !!!! θα ερθουνε να σωσουνε τα τουρκακια τους μουσουλμανους που τους "καταπατουμε" τα δικαιωματα !!! βεβαια ετσι οπως θελει να το παει το κομμα σου μετα απο λιγο οι μουσουλμανοι θα ειναι τοσοι πολλοι παντου που ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (και το τονιζω οι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ μιας και το κομμα σου ειναι ΑΘΕΟ) ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ !!!!

  3. avatar Orion312

   Μπράβο, σε βρίσκω πολύ ενημερωμένο. Πλάκα μας κάνεις ρε φίλε? Τ' οτι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, δεν ενεπλάκησαν ποτέ ξανά σε μεταξύ τους πόλεμο, για 'σένα δεν είναι καλό? Τ 'οτι υπάρχει μια συγκροτημένη δύναμη, που μπορεί να προστατεύσει τα μέλη της από άλλες, μη Νατοϊκές, χώρες δεν είναι καλό? Η συνεκπαίδευση κι η μεταβίβαση γνώσης κι εμπειρίας, δεν είναι καλό? Επιπλέον, το Αιγαίο δεν είναι γκρίζα ζώνη, απλά λόγω απραξίας των κυβερνήσεων, δεν έχει οριστεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αυτομάτως, δηλαδή, δεν υπάρχει σαφής οριοθέτηση των εθνικών υδάτων από τα διεθνή. (Ναι...υπάρχουν διεθνή ύδατα και μέσα στο Αιγαίο, γι' αυτό βλέπετε κατα καιρούς τους τουρκαλάδες, μέχρι την Ευβοια). Ο Ε.Σ. δεν συμμετέχει σε πολέμους!!! Είναι καθαρά ουδέτερη δύναμη. Σκέψου λίγο, αν σκοτώναμε αφγανούς δεν θα 'χες μετρό τώρα!!! Δεν είμαστε χρεωμένοι λόγο ΝΑΤΟ , αλλά λόγο Τσοχατζόπουλου! Το ΝΑΤΟ χρηματοδοτεί όλες τις αποστολές! Τέλος, θα συμφωνήσω μ' αυτό που πες για την Ρωσία. Δυστυχώς, ένας κινήθηκε προς τα 'κει και του 'στησαν ένα Βαρρεττ απέναντι από το σπίτι του (βλ. Κ. Καραμανλής)!!!!

  4. avatar KostasS

   Θα σου εγώ φίλε sinn ,΄
   Ένα και μόνο!! ΈΧΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ!!!!
   Μόλις βγούμε από το ΝΑΤΟ, εμείς ....ενώ Τουρκία θα είναι εντός και τα Σκόπια πλέον εντός που παρακαλάνε, δεν θα έχουμε τα σύνορα που ξέρουμε, πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε!!!
   Και όσο για την Ρωσία, θα μας προσφέρει ακριβώς όσα πρόσφερε και στην Σεβία!!!

 9. avatar gavath

  κατι εχει παρει το παληκαρι.....

 10. avatar GKmenos

  Ελπιζω ο καλος θεος της Ελλαδας που την φυλαξε ανα τους αιωνες να μην δωσει να δει η δικη μας γενια το τελος της!Ελπιζω να δωσει ενα καλο μαθημα στους αμυαλους ανθελληνες που μεσα απο τον αριστερο ταχαμου κομπλεξισμο τους ηδονιζοντε περιμενοντας να σβησουν οτι ελληνικο μας εχει οδηγησει μεχρι σημερα!

 11. avatar Olympic

  Και ένα απροστάτευτο διαλυμένο κράτος με δραχμή και άπορους ανθρώπους στο έλεος της Τουρκίας. Βοήθεια. Μακριά ρε παιδιά από αυτούς. Σκεφτείτε λίγο.

 12. avatar akis

  πλακα ειναι ετσι?? δεν ειναι πρωταπριλια παιδια αφηστε τα χαζα γιατι για μας που ζουμε στην Θρακη αυτα δεν ειναι αστεια!!!

 13. avatar ele

  Γιατί κρύβεις οτι θα ρισκάρεις με την Τουρκία στο πλαίσιο της μείωσης των εξοπλισμών; Γιατί δεν λέτε οτι συμφωνείτε με το τούρκικο κόμμα δυτικής θράκης και με την ονομασία των Σκοπίων σε Μακεδονία; Πολλά είναι αυτά που δεν μας λέτε για τα εθνικά θέματα και αυτά που λέτε είναι έκθεση ιδεών. Πολύ μπλα-μπλα και αρκετός ανθελληνισμός.

 14. avatar Orion312

  "........αλλά και ο εκδημοκρατισμός και η κατάργηση στρατοκρατικών καταλοίπων στις σχολές." Δηλαδή, στρατός χωρίς στρατιωτική δομή. Κάτι σαν ντεκαφεϊνέ καφεδάκι!!! Θα βγαίνουν οι δόκιμοι στην πρωινή αναφορά και θα ζητούν ψηφοφορία για το ποιός θα 'ναι ο λοχαγός, ο διοικητής της σχολής κτλ κτλ. Αλλά τι να περιμένεις από Ι-5 ψυχολογικό, καμμένους απο την ζωή, ανθρώπους που δεν υπηρέτησαν ποτέ τους κι έγιναν πολιτικοί με ρουσφέτια και τα φράγκα του μπαμπά!!!!

 15. avatar xaridis xaris

  οι αριστεριστες ,ψιλοαναρχικοι,κοπμπλεξικοι κομμουνιστες του2%,ψηφιστηκαν για να τιμωρηθει το διεφαρμενο πολιτικο συστημα και ερχομαστε μπροστα σε μειζονα εθνικη καταστροφη, γιατι σιγουρα αυτο ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ!Προκειται για αθλιο περιθωριο, που θα το φιλοσοφησει οπως φιλοσοφουσε με την καμμενη αθηνα!

 16. avatar Panos

  Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΘΕΛΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ, ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΖΩΕΣ. Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ. ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΤΙΣ ΛΥΝΟΥΝ.

  1. avatar xristoforos

   αυτα να τα πεις κ στους "φιλους μας" απεναντι που μαλλον τριβουν τα χερια τους τωρα μ'αυτα που λεει το ΣΥΡΙΖΑ!

   1. avatar Panos

    ΦΙΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ;;; Ο ΑΠΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΞΕΚΟΥΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΤΩΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ. ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΗΡΘΕ 2 ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΑΝΚΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕΙ ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΟΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΕΜΑΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΦΟΒΟ.

  2. avatar megaloagroths

   τι αλλους τροπους ρε φιλε πατε καλα..???ποιοι νομιζεις ειναι απεναντι οι ολλανδοι η οι βελγοι...?

   1. avatar Thinkgreece

    ΕΛΒΕΤΟΙ ΕΊΝΑΙ ΧΑΑΑ

 17. avatar George

  ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ισιο συνδικατο!!! Βρε τι μου θυμιζει αυτο το συνθημα? Τι μου θυμιζει??

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει