«Η Έκθεση δίνει ηχηρή απάντηση στα πολιτικά ψεύδη της ΝΔ και της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου»

Σφοδρή επίθεση κατά της Πειραιώς από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:01
21/03/2018
«Η Έκθεση δίνει ηχηρή απάντηση στα πολιτικά ψεύδη της ΝΔ και της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου»
8
loading

«Την απόλυτη επαλήθευση της Κυβέρνησης για την κατάσταση που παρέλαβε στους αυτοκινητόδρομους και τα δημόσια έργα από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δίνει η επίσημη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία «δίνει ηχηρή απάντηση στα πολιτικά ψεύδη της ΝΔ και της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για την περίοδο που η κυβέρνηση έδινε μάχη για να ξεβαλτώσει τα σταματημένα έργα των αυτοκινητοδρόμων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «Η έκθεση αποδεικνύει, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που έχουμε πολλαπλώς δώσει στη δημοσιότητα τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση 1,2 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη μεγάλη μείωση του φυσικού αντικειμένου των αυτοκινητόδρομων με την αναθεώρηση τους από την Κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αναιτιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους και ημιτελείς αρχικές συμβάσεις και προετοιμασία», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο με την Έκθεσή του, συνεχίζει το υπουργείο, απαντά στις ψευδείς ανακοινώσεις και τα ψέματα που η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη τρία χρόνια τώρα επιχειρούν. Η επίσημη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνει ηχηρή απάντηση στα πολιτικά ψεύδη της Νέας Δημοκρατίας και της συγκυβέρνησης των κ. Σαμαρά - κ. Βενιζέλου, για την περίοδο που η Κυβέρνηση έδινε μάχη, για να ξεβαλτώσει τα σταματημένα έργα των αυτοκινητοδρόμων. Τότε, που παρίσταναν τους τιμητές, ότι δήθεν αυτοί είχαν ολοκληρώσει τους αυτοκινητοδρόμους και η σημερινή κυβέρνηση έκοβε απλώς κορδέλες… Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις συγχρηματοδοτούμενες από την ΕΕ συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τρεις αυτοκινητοδρόμους (Ολυμπία Οδός, Μορέας, Κεντρική Οδός Ε65) την περίοδο 2000-2014 δίνει την πραγματική εικόνα και παρουσιάζει όλη την αλήθεια και τις διαδικασίες του ο παλαιοκομματισμός λειτουργούσε».

Συνεχίζει η ανακοίνωση ότι «Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και αναδεικνύουν σε όλο το εύρος, το βαρύ αποτύπωμα της πολιτικής και διαχειριστικής ανικανότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το Δημόσιο και οι πολίτες της χώρας επιβαρύνθηκαν με πρόσθετος κόστος 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τις συμβάσεις της ΝΔ και την αναθεώρηση των Κυβερνήσεων Σαμαρά - Βενιζέλου.

Στην επίσημη Έκθεση του ανώτατου ελεγκτικού Οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφεται όλη η αλήθεια που ο παλαιοκομματισμός θέλησε να κρύψει επιμελώς, χρεώνοντας στη σημερινή κυβέρνηση ότι δήθεν εγκαινίασε ολοκληρωμένα έργα και χλευάζοντας, τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αποκάλυπτε τις ημιτελείς συμβάσεις, τις αναθεωρήσεις με μείωση του φυσικού αντικειμένου, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και τις μεγάλες εκκρεμότητες, πάνω από 50%, στις απαλλοτριώσεις, τις αδειοδοτήσεις και στα αρχαιολογικά έργα».

Το εύρος της γκρίζας κακοδιαχείρισης του παλαιοκομματισμού για τους τρεις αυτοκινητόδρομους αποτυπώνεται σε αριθμούς στην έκθεση ως εξής: «Ως αποτέλεσμα της καταβολής του Δημοσίου προς τους παραχωρησιούχους και της σημαντικής αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους, το συνολικό κόστος του έργου της Ολυμπίας Οδού ανά χιλιόμετρο αυξήθηκε κατά 69%, από 7,7 σε 13 εκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ, το μήκος του προς κατασκευή αυτοκινητοδρόμου μειώθηκε κατά 45%. Ομοίως, στην περίπτωση του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος, το συνολικό κόστος του έργου ανά χιλιόμετρο αυξήθηκε κατά 47%, από 13,7 σε 20,2 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο, ενώ ο προς κατασκευήν αυτοκινητόδρομος συρρικνώθηκε κατά 55%. Συνολικά, λόγω της επανεκκίνησης, το συνολικό κόστος των τριών αυτοκινητοδρόμων, αυξήθηκε κατά 36%, από 9,1 σε 12,4 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο {…}, με ταυτόχρονη μείωση του φυσικού αντικειμένου.

Ας αναλάβουν όλες τις ευθύνες τους. Τα προαναφερθέντα στοιχεία αναδεικνύουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι οι κυβερνήσεις του παλαιοκομματισμού, πέρασαν στις γκρίζες σελίδες της ιστορίας των έργων, όπως και τα εγκαίνια- εικονικής πραγματικότητας των κ. κ Σαμαρά και Βενιζέλου, επί υπουργίας του σημερινού αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, με μεταφερόμενους εργάτες και ψεύτικα μηχανήματα, σε έρημα εργοτάξια.

Υπενθυμίζουμε ότι:

Από την επαναδιαπραγμάτευση των 4 οδικών αξόνων (ΙΟΝΙΑ, ΟΛΥΜΠΙΑ, Ε65, ΜΟΡΕΑΣ) που έκανε η Κυβέρνηση μας και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις κατασκευαστών και παραχωρησιούχων, που προέκυψαν από τις δυσμενέστατες για το δημόσιο συμβάσεις της ΝΔ, πετύχαμε συνολικό όφελος 764.477.733 ευρώ για το δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη.

Ξαναγράφουμε τα νούμερα και ο ελληνικός λαός μπορεί να τα συγκρίνει με αυτά που αποκάλυψε η Επίσημη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

- Στην «Ολυμπία Οδό»: 171.834.053 ευρώ

- Στην «Ιόνια Οδό»: 230.240.276 ευρώ

- Στον Ε65: 137.403.444 ευρώ

- Στον αυτοκινητόδρομο «Μορέας»: 225.000.000 ευρώ

- Για τα Τέμπη και συγκεκριμένα για τον αυτοκινητόδρομο Μαλιακός - Κλειδί, με τη συμφωνία που πέτυχε τον Ιανουάριο του 2017 η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεν καταβλήθηκε καμία πρόσθετη αποζημίωση, για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο τον Απρίλιο του 2017, ενώ περικόπηκαν επιπλέον 37 εκατομμύρια ευρώ προς όφελος του Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογουμένων».

Τέλος, το υπουργείο δίνει βραβείο υποκριτικής στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας τι επικαλείται 3 χρόνια:

- Ότι τα έργα ήταν έτοιμα από εκείνους και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, έκοβαν κορδέλες

- Ότι δόθηκαν πανωπροίκια από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

- Ότι καθυστερήσαμε για το Πάτρα - Πύργος (κατέθεσαν και Επίκαιρη Ερώτηση) και τον Ε65

«Ο κύκλος των οικονομικών υπερβάσεων, των καθυστερήσεων και της σπατάλης των χρημάτων του έλληνα πολίτη, στα ημιτελή και ανολοκλήρωτα των αυτοκινητοδρόμων, που άνοιξε και συντήρησε η ΝΔ πάνω από δέκα χρόνια, έκλεισε οριστικά με την παράδοση των πέντε αυτοκινητοδρόμων της χώρας από τη σημερινή Κυβέρνηση. Τα συγκλονιστικά στοιχεία της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν απλώς η τελευταία επιβεβαίωση του επιθανάτιου ρόγχου ενός πολιτικού συστήματος στο οποίο οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη τους», καταλήγει το υπουργείο υποδομών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΟΥΜΕ

  ΑΦΟΥ ΧΑΝΤΑΚΩΣΑΝΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΦΟΥ ΒΑΛΑΝΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΚΟΨΑΝΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΩΡΑ ????? ΑΦΟΥ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΕΛΜΑΤΩΣΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ?????? ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ??????

 2. avatar Kay

  Μα αυτη η διαφθορά κατέστρεψε την Ελλάδα. Τιποτα δεν γινόταν χωρις μιζσ, οποία έρευνα γινεται εκει καταλήγει. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ειναι τα κόμματα της διαπλοκής και της διαφθορας, εκατοντάδες στελέχη τους εμπλέκονται σε τετοιες υποθέσεις. Παρτυ στους Ολυμπιακούς, παρτυ απο οτι φαίνεται και στους αυτοκινητόδρομους. Και τωρα κραυγαζουν και απειλούν, και δεν βρίσκεται κανεις αναμεσα τους να απαιτήσει το αυτονόητο, εσωτερικο ξεκαθάρισμα.

 3. avatar ΔΙΑΠΛΟΚΗ Α.Ε.

  Τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να τελειώσουν ούτε ένα κύριο οδικό άξονα. Με τραγικές συνέπειες για οδηγούς και επιβάτες. Όχι επειδή δεν ήξεραν. Τα είχαν κάνει πλακάκια με τους μεγαλοεπιχειρηματίες εργολάβους φίλους τους. Με τη μέθοδο της καθυστέρησης στην πρόοδο του έργου και τη συνεπεία αυτής επανακοστολόγηση. Η παρούσα κυβέρνηση τελείωσε και παρέδωσε όλους τους δρόμους σε 2 χρόνια. Τελείωσαν οι ρεμούλες με τους μεγαλοεργολάβους και δεν συνέφερε να καθυστερήσουν άλλο τα έργα.

 4. avatar Ντ!νος

  Εσείς που ήσασταν του κινήματος \"δεν πληρώνω\", καμιά μπάρα σηκώσατε σήμερα ή δημιουργήσατε νέους σταθμούς διοδίων;
  Ξεφτίλες

 5. avatar 1312

  Αυτοί έτρωγαν με χρυσά κουτάλια και την ίδια ώρα κατηγορουσαν τους αριστερούς και τους μεταναστες για τα χάλια της χώρας και ταιζαν τους αφελείς με Μακεδονικο

 6. avatar koitajte

  Κοιταξτε ποιος μιλαει ....ο Χρηστος ..Σπιρτζης .....[...] πολυ γρηγορα ξεχνας .....τα εργα αυτα ξεκινησαν επι ΠΑΣΟΚ .....και συνεχεισαν με ρυθμο χελωνας ...επι προεδρια σου στο Τεχνικο Επιμελητηριο Ελλαδος ....τοτε ως συμβουλος του Ελληνικου κρατους ....γιατι δεν μιλουσες ....[...].....για πες την αληθεια ...αλλα τωρα που χανετααι την καρεκλα [...]διοτι πολυ απλα τα κανατε ολα μπαχαλο !!!

  1. avatar @koitajte

   Τι σχεση εχει ο προεδρος του ΤΕΕ με τις μιζες που επεφταν σαν βροχη στους υπουργους ;Οταν γραφεις κατι περνα το και λιγακι απο το μυαλο.Η ουσια ειναι οτι σε ενα χρονο επανεκκινηθηκε και τελειωσε το εγκαταλλημενο εργο των Τεμπων.Σε εναμισι χρονο διανοιχθηκαν οι σηραγγες μετα το Αντιριο.Σε ενα χρονο θα τελειωσει ο Ε65.Σε δυο χρονια τελειωσε η Κορινθου-Πατρων που την εγκαινιαζαν ...20 χρονια.Σε ενα χρονο τελειωσε η Τριπολεως -Καλαματας και αλλα.Μπορει ΣΥΡΙΖΑ να ειπε πολλα ψεματα αλλα δεν ειναι κακο να αναγνωρισουμε οτι δεν διαπλεκεται με τους εργολαβους οπως οι προηγουμενοι.

 7. avatar Φτανειιιι

  Θα τιμωρηθεί κανεις???? Θα πληρωσει καποιος την ζημια???

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει