Μπροστά σε ένα νέο περιβάλλον βρίσκεται πλέον το σύνολο του πολιτικού κόσμου μετά τη μεγάλη απήχηση που είχε το ογκώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει την απάντηση στο ηχηρό μήνυμα που έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ενώ η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι:

«Δεν αμφισβητείται από κανέναν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Όπως δεν αμφισβητείται και ότι στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την πατριδοκαπηλία». Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ: «Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υποκύπτει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, φραστικούς εξτρεμισμούς, και εθνικιστικές κορώνες».

Ο Παύλος Πολάκης πήρε τη σκυτάλη και ανέφερε στο facebook πως τον «τόνο τον έδωσαν νοσταλγοί της χούντας, τρελαμένοι του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, οι ομάδες των μεταφερόμενων χρυσαυγιτων, ένα σκοταδιστικό τμήμα της εκκλησίας με Άνθιμους και Αμβρόσιους και βεβαία η προσπάθεια τμήματος της νέας δημοκρατίας να στήσει μια “σοβαρή Ακροδεξιά “με Φαήλους, Σαμαράδες, Γεωργιάδηδες και στρατηγούς τύπου “ας φωνάξουμε ζήτω οι ειδικές δυνάμεις “με μια λογική τύπου “που είναι ένας λοχίας να μας σώσει”».

Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται και στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψιν τον όγκο αλλά και την ευαισθησία των διαδηλωτών και γενικότερα της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Οτι παίρνει σαφείς αποστάσεις από τα ακραία στοιχεία. Και ότι δεν εμπιστεύεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

«H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι εμφανές ότι το συλλαλητήριο έρχεται να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό πεδίο.

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε όπως ήταν φυσικό η ομιλία του στρατηγού εν αποστρατεία Φράγκου Φραγκούλη. Αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι έκανε μια αρχηγική εμφάνιση, και πλέον ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο δεξιό κόμμα.

Άλλωστε στο κεντρικό πολιτικό σύστημα ακούστηκε έντονα το σύνθημα από τους συγκεντρωμένους «είναι τρελός ο στρατηγός».

Ο ίδιος ο Φράγκος Φραγκούλης αν και δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να κάνει κόμμα, δεν το απέκλεισε αφήνοντας ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.