Απογοήτευση και πικρία για τη στάση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στην γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» όπου αποκάλυψε ότι γνώριζαν την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, παρά τη φαινομενική «έκπληξη» τους.

Στη συνέντευξη με τίτλο «Γαλλία και Γερμανία επιδείνωσαν την ελληνική κρίση», ο Γ. Παπανδρέου, όπως δήλωσε, είχε ενημερώσει, για τη βούλησή του να απευθυνθεί στο λαό, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καθώς επίσης και τη Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τον Ιούνιο του 2011.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δεν κρύβει την πικρία του και προς τους πολιτικούς του αντιπάλους στην Ελλάδα και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, τον Νικολά Σαρκοζί και την Άγκελα Μέρκελ λέγοντας μάλιστα πως μπορεί το κόμμα του να έκανε σφάλματα στο ξέσπασμα της κρίσης, αλλά υπογραμμίζοντας πως αν η νομισματική ένωση δεν ήταν ατελής, αν υπήρχε στην Ευρώπη ένα σύστημα νομισματικού ελέγχου, δεν θα είχε κληρονομήσει το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ένα τέτοιο έλλειμμα στην Ελλάδα.

Υποστηρίζει για ακόμα μια φορά την έκδοση ευρωομολόγων αναφέροντας πως εάν είχαν δεχθεί από την αρχή οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του την ιδέα αυτή «θα επανέφεραν την εμπιστοσύνη στις αγορές, θα βοηθούσαν το ευρώ να ανταγωνιστεί πραγματικά με το δολάριο και θα λειτουργούσαν παράλληλα ως σύστημα ελέγχου και κυρώσεων εάν οι χώρες δεν ολοκλήρωναν σε δεδομένες προθεσμίες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».