Εντός των δύο προσεχών εβδομάδων θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών αν θα μειώσει το ποσό της χρηματικής εγγύησης που όρισε για τον κ. Ι. Αγγέλου η αρμόδια ανακρίτριας που ερευνά την υπόθεση του Βατοπαιδίου κυρία Ειρήνη Καλού.

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή κατέθεσε χθες νέα αίτηση ζητώντας να μειωθεί και άλλο το ποσό των 300.000 ευρώ (το οποίο αρχικώς είχε οριστεί στις 400.000 ευρώ), υπογραμμίζοντας ότι αδυνατεί να το καταβάλει επειδή δεν διαθέτει τέτοιου επιπέδου αποταμιεύσεις. Ο κ. Αγγέλου έχει ήδη αποφασίσει να ακολουθήσει μια ασυνήθιστη διαδικασία στην περίπτωση που το αίτημά του απορριφθεί, υποθηκεύοντας υπέρ του Δημοσίου την κατοικία όπου διαμένει στο Παγκράτι, καθώς είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει.

Με την προσφυγή που κατέθεσε χθες ο κ. Αγγέλου, διά των συνηγόρων του κ. Ζήση Κωνσταντίνου και κυρίας Ράνιας Καραπλιάνη, στο δικαστικό συμβούλιο στρέφεται κατά της τελευταίας διάταξης της κυρίας Καλού, προβάλλοντας ως κύριο αίτημά του την άρση του περιοριστικού όρου της εγγύησης. Βασικός ισχυρισμός του κ. Αγγέλου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και συνεπώς δεν είναι απαραίτητος ο περιοριστικός όρος της εγγύησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία του ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στην περίπτωση που το αίτημα για πλήρη άρση του μέτρου απορριφθεί, το «δεξί χέρι» του πρώην πρωθυπουργού ζητεί επικουρικώς από το δικαστικό συμβούλιο να μειώσει περαιτέρω το επιβληθέν ποσό εγγυοδοσίας και να επιβάλει μια όσο το δυνατόν μικρότερη εγγύηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγέλου αμέσως μετά την απολογία του για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία αφέθηκε μεν ελεύθερος, αλλά με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης 400.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο κατηγορούμενος λίγες ημέρες μετά υπέβαλε αίτηση στην κυρία Καλού ζητώντας την άρση του περιοριστικού όρου της εγγύησης ή, επικουρικώς, τη μείωση του ποσού της εγγυοδοσίας. Η κυρία Καλού έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του κ. Αγγέλου μειώνοντας μόνο κατά 100.000 ευρώ την αρχικά επιβληθείσα εγγύηση.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας Εφετών κ. Γ.Λιακόπουλος με εισήγησή του προς την κυρία Καλού είχε ζητήσει τη μείωση της εγγύησης προτείνοντας να «πέσει» στα 60.000 ευρώ, ποσό το οποίο η πλευρά του κ. Αγγέλου φαίνεται να θεωρεί, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, λογικό και πιο συμβατό με την πραγματική οικονομική του επιφάνεια.

Πηγή:Το Βήμα