Αναφορές στην οικονομική κρίση και στα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, έκαναν στις ομιλίες τους ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και να επιτύχουμε ανάπτυξη προς όφελος του ελληνικού λαού, της Ελλάδας και της Ευρώπης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ξεκινώντας την ομιλία του.

Με το ίδιο θέμα άρχισε και ο κ. Ράσμουσεν, τονίζοντας την κυριαρχία της αβεβαιότητας στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και λέγοντας : «κατανοώ ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με τα του οίκου της για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Σε μια αναφορά του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση του ΝΑΤΟ, ο κ. Δήμας δήλωσε ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κατορθώσει να απαντήσει στη σημαντική απειλή που εκπροσωπεί η Τουρκία».

«Η Ελλάδα», είπε, «από τα μέσα του 70 αντιμετωπίζει μόνιμη απειλή από έναν από τους συμμάχους της, την Τουρκία. Η σιωπή του ΝΑΤΟ από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν εκκωφαντική. Η συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία είναι και αντιμετωπίζεται από τον ελληνικό λαό, ως πραγματική και άμεση απειλή».

«Υπό το πρίσμα αυτό», πρόσθεσε, «η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κατορθώσει να απαντήσει στη σημαντική αυτή απειλή».

Ο κ. Ράσμουσεν, απαντώντας σε συναφές ερώτημα με το πρόβλημα της Κύπρου, είπε ότι η μη διευθέτηση του Κυπριακού προκαλεί «ανησυχία» και έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνον για την Κύπρο και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Καλώ όλες τις πλευρές», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και μάλιστα σύντομα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τα σχέδια που υπάρχουν είναι πολύ κοντά σ΄ αυτό που φαίνεται να μπορούν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές».