Την πεποίθησή του ότι «αργά ή γρήγορα η οργή του λαού θα μετατραπεί σε διεκδίκηση» και ότι είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί ένας «Συνασπισμός εξουσίας που θα ξηλώσει μία προς μία τις παράνομες συμβάσεις που υπογράφονται» εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στη Βουλή.

«Το μόνο που σας έμεινε να ποντάρετε είναι ο φόβος του λαού. Αυτή όμως είναι η τελευταία ζαριά. Ποντάρετε στο φόβο του λαού για να γλυτώσετε από την οργή του» είπε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε ότι «μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει δεν διεκδικεί, δεν διαπραγματεύεται, πολύ περισσότερο όταν δεν έχει τη λαϊκή εντολή και βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση και βρίσκεται σε πραγματικό πόλεμο στο λαό που βρίσκεται στο δρόμο με τις διαδηλώσεις και παρά τα χημικά που πέφτουν “βροχή”».

Ειδικά για τα σφοδρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως όταν οι δυνάμεις καταστολής αδυνατούν να στείλουν στο σπίτι του το λαό, τότε αναλαμβάνουν δράση οι δυνάμεις της καταστολής.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι ο λαός βρίσκεται μπροστά σε ένα κοινοβουλευτικό και συνταγματικό πραξικόπημα από εκείνους που έχουν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ξεκαθαρίσει αν η ψήφιση του σημερινού πακέτου μέτρων, θα αποτρέψει ή θα φέρει πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο.

«Η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης όχι μόνο δεν θα μας σώσει αλλά θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στη χρεοκοπία, αφού προηγουμένως εξασφαλίσει τους πιστωτές μας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ότι στο μεταξύ η κυβέρνηση θα έχει εκχωρήσει το σύνολο του χρέους στο αγγλικό δίκαιο και θα δικάζει του δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε προσωπικά και τον υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι βρίσκεται σε ένα παραλήρημα επιθετικότητας, η οποία ως γνωστό φανερώνει ενοχή και ανασφάλεια. «Μακάρι την επιθετικότητα που επιδεικνύει ο κ. Βενιζέλος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και στο εσωτερικό να την επιδείκνυε και στους πιστωτές μας. Αλλά ο κ. Βενιζέλος παριστάνει τον λέοντα στον ελληνικό λαό και στην τρόικα και τους πιστωτές την όρνιθα» είπε ο κ. Τσίπρας. Αναφέρθηκε όμως και στη ΝΔ και στον Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο είπε ότι «κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να διανύσει μια τεράστια απόσταση για να είναι σήμερα βασικός εγγυητής του Μνημονίου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι η Βουλή έχει ίσως σήμερα την τελευταία να ταυτιστεί με το συμφέρον και το μέλλον του ελληνικού λαού και επανέλαβε την πρόταση για αναστολή πληρωμών προς τους πιστωτές, να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και να αποπληρωθεί το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης ώστε όσα εξοικονομηθούν να πάνε στην υγεία, την παιδεία και την ανάπτυξη και ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους. Αναφέρθηκε επίσης και στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και την προτροπή του να μην δειλιάσει τώρα ο λαός για να παρατηρήσει ότι «ο ελληνικός λαός δεν δείλιασε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία» καλώντας τον κ. Παπαδήμο να αντικρύσει για του λόγου το αληθές τους Μίκη Θεοδωράκη και Μανώλη Γλέζο που σήμερα παρακολουθούν μέσα στην αίθουσα τη συζήτηση.