Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης μάχης και, μέχρι στιγμής, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά, είπε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος, με τη συμμετοχή των κυβερνητικών στελεχών του κόμματός του και συνεργατών του.

«Δόθηκε μια σκληρή μάχη από πλευράς κυβέρνησης με τη συμπαράσταση των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Σαμαράς κι εγώ εμμείναμε σε ορισμένα πράγματα. Η πολιτική των ισοδυνάμων που προτείναμε φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα σωθούν ο 13ος και 14ος μισθός, και θα απαλειφθεί «η εμμονή της τρόικας για περικοπή 13ου και 14ου μισθού», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι «δώσαμε μάχη και πετύχαμε να μην υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών» και ότι ο ίδιος επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή να μην υπάρχει πόθεν έσχες για την κατοικία.

«Ζήτησαν 25% μείωση του εφάπαξ. Ήμασταν αμετακίνητοι και είπαμε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Δίνουμε μάχη για τις επικουρικές. Το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει» είπε ο κ.Καρατζαφέρης.

Εκτίμησε ότι «ξεφύγαμε από το σημείο της περικοπής τους από τα 150 ευρώ».

Πρόσθεσε ακόμη πως «η νύχτα είναι μακριά και η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα και εμείς με τις όποιες επαφές έχουμε σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις».

Ο ίδιος μίλησε – όπως είπε – με τις Βρυξέλλες και τόνισε πως το μήνυμα που έδωσε, εξερχόμενος από τη σύσκεψη των αρχηγών, ότι δεν θα συμβάλει στην έκρηξη επανάστασης από την εξαθλίωση που θα κατακάψει την Ευρώπη «έχει ουσία και να αντιληφθούν ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε την εξαθλίωση στον ελληνικό λαό».

Εκτίμησε επίσης, πως όσο βρίσκουμε ισοδύναμα μέτρα, τόσο θα αποφεύγουμε τα δυσάρεστα για το λαό.

Όπως υπογραμμίζει στη δήλωση του, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, και ενώ οι δύο άλλοι αρχηγοί ήταν σύμφωνοι, ο κ.Καρατζαφέρης τόνισε ότι την διαχείριση της δανειακής σύμβασης «δεν μπορούν να την κάνουν αυτοί που απέτυχαν την πρώτη φορά». Ζήτησε να φύγουν οι υπουργοί-βουλευτές και να αντικατασταθούν από τεχνοκράτες, τονίζοντας ότι «ο ΛΑΟΣ δεν μπορεί να δεχθεί καμία επεξεργασία κανενός προγράμματος εάν δεν φύγουν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν μπορεί η υπάρχουσα κυβέρνηση, που είναι στην πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ, να διαχειριστεί την σύμβαση» και είπε ότι ο κ.Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που αντέδρασε λέγοντας ότι έχει δώσει εξουσιοδότηση στον κ. Παπαδήμο να κάνει ότι θέλει.

«Με τον κ. Σαμαρά έχουμε βάλει κοινές κόκκινες γραμμές, είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ίδια γραμμή» κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

Νωρίτερα, στην εισήγησή του κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο κ.Καρατζαφέρης είπε στα στελέχη του ΛΑΟΣ ότι υπήρξε μία εμμονή να γλυτώσουμε τις επικουρικές όσο μπορούμε και πως «εμείς βάλαμε μία <<κόκκινη γραμμή>>, ότι κάτω από 300 ευρώ καμία δεν μειώνεται. Από κει και πέρα το ποσοστό της μειώσεως να μην είναι, όπως λέγανε, 25%, αλλά κάτω από 15%, για να είναι ανεκτικό».

Κατέληξε λέγοντας ότι το τελευταίο δίωρο της σύσκεψης παρέστησαν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουτρουμάνης και επεξήγησαν οικονομικά μεγέθη και, όπως είπε, ο γενικός μπούσουλας μπήκε.

«Θα ξαναβρισκόταν ο πρωθυπουργός με τους τροικανούς, θα υπάρξει μια τηλεφωνική επαφή με τους αρχηγούς νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ και θα γίνει και μία δεύτερη συνάντηση για να βάλουμε μέσα το πλαίσιο» πρόσθεσε ο κ.Καρατζαφέρης.