Το Βερολίνο επιμένει στην απαίτηση για την εγκατάσταση γερμανού επιτρόπου στη χώρα μας (συγκεκριμένα στο Γενικό Λογιστήριο, με δικαίωμα βέτο αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού) καθώς οι δανειστές μας φαίνεται ότι έχουν πετάξει λευκή πετσέτα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα.

Η τρόικα, δηλαδή, έχει συνειδητοποιήσει την αποτυχία του προγράμματος και σχεδιάζει με το βλέμμα στην επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίες οι δηλώσεις τόσο της Καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων γερμανών αξιωματούχων, όσο και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι το σχέδιο δεν πήγε όπως περίμεναν και πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα, που θα βαθύνουν την ύφεση.

Ποια είναι, όμως, η επόμενη μέρα, η οποία ανησυχεί τη γερμανική πλευρά;

Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας, που συναρτάται με τη στάση των αρχηγών των τριών κομμάτων σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το νέο δάνειο, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι θα ενεργοποιηθεί το εναλλακτικό σενάριο για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει η οικονομία να οδηγείται σε οργανωμένη χρεοκοπία, εντός ευρώ, με δεδομένο ότι η συμμετοχή στο PSI θα είναι χαμηλή. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα μιλάμε πιθανότατα για υποχρεωτικό κούρεμα, που θα προκαλέσει την πληρωμή των CDS και την εφαρμογή όχι της δανειακής σύμβασης, που συζητείται αυτές τις μέρες, αλλά μιας νέας συμφωνίας.

Αυτή θα προβλέπει την εγκατάσταση επιτρόπου στη χώρα μας, πιθανότατα από τη Γερμανία, ο οποίος θα αποτελεί τον -τυπικό και ουσιαστικό- τοποτηρητή των Βρυξελλών και θα αποφασίζει για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής.

Το νέο αυτό μνημόνιο θα περιλαμβάνει τα πλέον σκληρά μέτρα για την οικονομία, τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους, και, σε αυτό το πλαίσιο, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει και να είναι απόλυτα συνεργάσιμη- ώστε να εφαρμόζει κατά γράμμα αυτές τις παρεμβάσεις, αφού ο επίτροπος θα έχει το δικαίωμα βέτο, αν κάτι δεν προχωράει όπως έχει προβλεφθεί – και να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες για επενδύσεις και σταδιακή ανάκαμψη, που θα αρχίσουν να δημιουργούνται.

Για να γίνει, όμως, αυτό, θα πρέπει το σκληρό πακέτο να έχει εφαρμοστεί κατά γράμμα… γεγονός, που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα περάσει μέσα από μια ιδιαίτερα οδυνηρή χρονική περίοδο, όπου οι αντοχές όλων -αγοράς, πολιτών και πολιτικών- θα δοκιμαστούν σε μεγάλο βαθμό.
Ο βαθμός αντοχής όλων θα κρίνει και τις περαιτέρω εξελίξεις για την πορεία της Ελλάδας.