Στις προσφυγές πρώην βουλευτών για την αξίωση αναδρομικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, τις οποίες και χαρακτήρισε «ηθικά απαράδεκτες και καταδικαστέες».

Ο κ. Καράογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να αλλάξει η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα προσφυγής πρώην βουλευτών στα δικαστήρια, για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την κομματική προέλευση εκείνων που προσέφυγαν, καθώς «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 260 με 270 στους 300, άρα λογικό η συντριπτική πλειοψηφία να είναι από αυτά τα κόμματα».

Σε ό,τι αφορά την έναρξη των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Καράογλου παρατήρησε ότι «με βάση τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα που υπήρχε, μέχρι 31 Οκτωβρίου έπρεπε το 80% από τα προαπαιτούμενα να έχουν κλείσει και μέχρι στιγμής ούτε το 20% δεν έχει κλείσει, άρα υπάρχει τεράστια καθυστέρηση».

«Η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό και μακάρι να κλείσει στις 4 Δεκεμβρίου που είναι το Eurogroup. Μακάρι οι υπουργοί να κινηθούν γρήγορα και να κλείσουν όλα τα σημεία που είναι απαραίτητα. Δεν είναι και τόσο εύκολο, υπάρχουν ζητήματα που είναι αγκάθια για την κυβέρνηση όπως τα εργασιακά, ο συνδικαλιστικός νόμος, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, υπάρχουν ζητήματα που είναι ιδεολογικά ταμπού, γι αυτόν τον λόγο βλέπουμε αυτές τις καθυστερήσεις» επισήμανε ο βουλευτής.

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ θα συμφωνήσει στη διανομή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους ο κ. Καράογλου διευκρίνισε ότι «το υπερπλεόνασμα θα ξεκαθαρίσει στις 31 Δεκεμβρίου, όταν θα ξέρουμε ποιο πραγματικά είναι αυτό και θα περιμένουμε και ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης, αν θα είναι υπεύθυνη και σοβαρή -δηλαδή ότι πρόκειται για ένα έκτακτο βοήθημα, που δίνεται, και δε θα πει όπως πέρυσι τα μεγάλα ψέματα, ότι έδωσε 13η σύνταξη».

«Για εμάς είναι σημαντικό να δίνεται βοήθεια όταν υπάρχει δυνατότητα, δηλαδή να μην υποθηκεύουμε το μέλλον του αύριο, με τη λογική να δώσουμε σήμερα κάτι για λόγους μικροκομματικούς, εντυπώσεων κ.λπ.» πρόσθεσε.

Σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας ο κ. Καράογλου σημείωσε πως «όταν φτάσει η στιγμή να συζητήσουμε το ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου εμείς θα είμαστε θετικοί στο ότι, για παράδειγμα, για να γίνει μία κινητοποίηση, μία απεργία θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία και να ψηφίσει το 50+1% των εργαζομένων και όχι των παρισταμένων στη γενική συνέλευση».

Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις σημείωσε: «Βλέπουμε ότι εμείς έχουμε πιάσει οροφή σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη χαμηλά. Υπάρχουν πολλές διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όμως δεν έρχονται στη ΝΔ, μένουν μετέωροι οι πολίτες. Άρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας, να έχουμε πιο πειστικό λόγο, έτσι ώστε να πείσουμε ότι η ΝΔ έχει αλλάξει, έχει ανανεωθεί, έχει ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο, που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς και το ενδεχόμενο μετεκλογικών συμμαχιών είπε: «Ο χώρος της κεντροαριστεράς, ένας δημοκρατικός φιλοευρωπαϊκός χώρος, προφανώς και είναι μέσα στο πεδίο των οριζόντων μας, αυτών των κομμάτων με τα οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε, όπως συνυπήρξαμε και στο παρελθόν με βάση κάποια προγραμματική συμφωνία».