Κανένα περιθώριο για «για περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις, με δεδομένο ότι η σύνταξη στην Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό ή το κύριο εισόδημα του 75% περίπου των ηλικιωμένων» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας και Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης. «Η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις κατά 10% τα τελευταία χρόνια είχε αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων» εκτίμησε στη διάρκεια σεμιναρίου σχετικά με το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης, που διεξήχθη την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, η κυβέρνηση αναζητά «εναλλακτικές πηγές και τρόπους χρηματοδότησης των ταμείων για να αυξηθούν τα έσοδα, και να διασφαλίσουμε τις συντάξεις».

Τις σημαντικές απώλειες πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της ύφεσης και της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας η οποία βρίσκεται στο 18% επεσήμανε ο κ. Κουτρουμάνης. Ενώ σαν πρόσθετο λόγο ανέφερε και τη σημαντική φορολογική επιβάρυνση από την αύξηση των συντελεστών και τα έκτακτα τέλη.

Συνεχίζοντας τόνισε, ότι «επιβάλλεται να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή το θέμα των εσόδων» και χαρακτήρισε το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα «άδικο, γιατί επιβαρύνονται οι συνεπείς επιχειρήσεις και αναποτελεσματικό, γιατί δεν εισπράττονται οι θεσμοθετημένοι πόροι».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις προτάσεις που έχει καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου στους κοινωνικούς εταίρους μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% με τρεις προϋποθέσεις:

Να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας
Να πληρώνουν ταυτόχρονα μέσα από το τραπεζικό σύστημα αποδοχές, εισφορές και φόρο μισθωτών υπηρεσιών
να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους.