Τα κοινά συμφέροντα που έχουν οι περισσότερες χώρες του Νότου της ΕΕ φάνηκαν από τη σύμπλευση του Έλληνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, που συναντήθηκαν στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας Ιταλίας, που διεξάγεται στην Κέρκυρα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου σημειώθηκε ταύτιση απόψεων στο σύνολο των θεμάτων της ατζέντας που ανέπτυξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογος του Πάολο Τζεντιλόνι.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμφωνία των δυο πρωθυπουργών περιλαμβάνει εφτά σημεία:

  1. Επενδύσεις: Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και στην ομιλία του, διαπιστώνει αλλαγή στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και τονίζει πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για επενδύσεις.
  2. Για τη νέα αρχιτεκτονική στην ευρωζώνη και το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει συμφωνήθηκαν: Υπουργός οικονομικών, κοινός προϋπολογισμός, ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, σχέδιο ανάπτυξης.
  3. Η αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας των Βαλκανίων.
  4. Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, αλλά στήριξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας.
  5. Στήριξη της Συνόδου των χωρών του Νότου.
  6. Πολλαπλές πηγές και διόδους των ενεργειακών αγωγών χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στην ενέργεια μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.
  7. Αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και όχι μόνο στην αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν.