Το πλάνο που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει και προετοιμάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην… πρώτη γραμμή βρίσκονται οι νομοθετικές παρεμβάσεις που επιδιώκουν να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, αλλά και η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν.

Δεδομένου ότι οι εξαγγελίες των περασμένων ετών από το βήμα της ΔΕΘ ανήκουν πια στο παρελθόν, όραμα και σχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί η έξοδος από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ιδανική συγκυρία φαίνεται να είναι η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου, καθώς ο ίδιος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των Ηλυσίων, θα ανοίξει τα χαρτιά του για το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωζώνης ενώ θα επαναληφθεί η οικονομική και πολιτική στήριξη της Γαλλίας προς τη χώρα μας.

Οι θερινές διακοπές έχουν τελειώσει, η Βουλή ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα τις εργασίες της και η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα καυτό φθινόπωρο που θα περιλαμβάνει και την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης που δεν κρύβει μεν δημοσιονομικά μέτρα, μιας και αυτά έχουν ήδη συμφωνηθεί για την περίοδο 2019-2020 στο τελευταίο Eurogroup τον Ιούλιο, αλλά έχει δύσκολες αποφάσεις και διαπραγματεύσεις για περικοπές επιδομάτων, αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια, αξιολόγηση στο Δημόσιο και άλλα.

Στο Μαξίμου οι συσκέψεις έχουν αρχίσει και θα συνεχιστούν και την εβδομάδα που έρχεται.

Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, καθώς και με τους υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για την πορεία ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας, για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, η οποία πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά και για την προετοιμασία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη μεταρρύθμιση που αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ανάλογη σύσκεψη είχε ο κ. Τσίπρας και με το οικονομικό επιτελείο, ενώ οι συναντήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ 2017. Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τον Δήμο Πρεσπών, προκειμένου να παρακολουθήσει το φεστιβάλ «Πρέσπεια».