«Ζώνη αναταράξεων» στην πολιτική ζωή «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας πως όσο η οικονομία σέρνεται, οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοιχτές. «Παρά την προσπάθεια των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να γαντζωθούν στις καρέκλες τους με κάθε τρόπο», όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

Χαρακτηρίζει «ετεροβαρή συμφωνία» το αποτέλεσμα του Eurogroup και τονίζει: «Δεν ήμασταν φυσικά υπέρ του να οδηγηθούμε σε μια χαοτική κατάσταση, αλλά η κυβέρνηση έδωσε σχεδόν όλα όσα της ζητούσαν οι δανειστές για να μην πάρει σχεδόν τίποτα από αυτά που η ίδια διακήρυσσε. Τη στιγμή που η ίδια η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περνούσε το 4ο μνημόνιο από τη Βουλή με μέτρα 5 δισ. για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο κ. Τσίπρας υποσχόταν ότι θα φορέσει γραβάτα, διότι να νέα για το χρέος θα ήταν καταπληκτικά. Και τελικά μηδέν εις το πηλίκον. Ούτε πιστοποιητικό βιωσιμότητας για το χρέος, ούτε ποσοτική χαλάρωση, ούτε ορατή έξοδος στις αγορές. Το 2014 η Ελλάδα είχε πιστοποιητικό βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, είχε βγει δοκιμαστικά στις αγορές και δεν είχε, φυσικά, το βαρίδι των capital controls, που τα έχουμε βαριά κληρονομία από το καλοκαίρι του 2015. Με 2 μνημόνια, με σχεδόν παντελή απώλεια του ελέγχου των τραπεζών και με το υπερταμείο εδώ μέχρι το 2115, ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει καν να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 2014».

Για το ζήτημα της εκχώρησης δημόσιων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ λέει ότι δεν πρέπει να είναι κανείς δογματικός, ότι το βασικό κριτήριο είναι ο φορολογούμενος να πληρώνει λιγότερα χρήματα. «Δηλαδή αν είναι φθηνότερες οι υπηρεσίες που προσφέρει μια εταιρεία με ιδιωτικούς υπαλλήλους, γιατί να επιμένουμε σε μια τιμωρητική λογική απέναντι στους φορολογούμενους;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν η χώρα να βγει από την κρίση δίχως συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει: «Προσπαθώ να είμαι πάντοτε συναινετικός. Αλλά το ταγκό θέλει δύο. Και είναι προφανές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν θέλουν συνεννόηση. Διότι είναι δύο κόμματα που έχουν οικοδομήσει την πολιτική τους ύπαρξη, τα τελευταία χρόνια, πάνω στο λαϊκισμό. Και ο λαϊκισμός με τη σειρά του έχει ανάγκη να πατάει πάνω στην πόλωση και το διχασμό. Οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και ως αντιπολίτευση ακολούθησαν αταλάντευτα μια στρατηγική πόλωσης και διχασμού και ως κυβέρνηση συνεχίζουν τα ίδια. Η ΝΔ έκανε το καθήκον της το καλοκαίρι του ’15 για να μην βρεθεί η χώρα εκτός Ευρώπης και εκτός ευρώ. Στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης, τον Σεπτέμβριο του ’15, πρότεινε συνεργασία στον κ. Τσίπρα, αλλά αυτός την απέρριψε. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις προσφέραμε μονομερώς τη στήριξη μας στην κυβέρνηση για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει το βιολί της. Με συνεχή όξυνση, με συκοφαντίες εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, με απύθμενο λαϊκισμό. Και γι’ αυτό το λόγο έχω καταλήξει ότι όσο νωρίτερα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τον τόπο. Και ακόμα περισσότερο, τόσο το καλύτερο για τους φτωχότερους ανθρώπους που μόνο έτσι μπορούν να δουν τη μηχανή της οικονομίας να παίρνει μπροστά, μόνο έτσι μπορούν να έχουν κάποια ελπίδα και προοπτική».

Όσο για την επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον τις κερδίσει η ΝΔ, ο κ. Χατζηδάκης ερωτάται εάν θα κάνει κυβέρνηση ξανά με το ΠΑΣΟΚ. «Φιλοδοξία μας είναι να συγκροτήσουμε με κορμό τη ΝΔ μια ευρεία συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.Με αυτή την αρχή θα κινηθούμε και θα πράξουμε ανάλογα με το μετεκλογικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Να το κάνω σαφέστερο: θέλουμε να κάνουμε μια κυβέρνηση με τους καλύτερους. Μια κυβέρνηση που θα θυμίσει Εθνική Ελλάδος. Γι’ αυτό το λόγο, ακόμα και απόλυτη πλειοψηφία αν έχουμε, θα απευθυνθούμε σε προσωπικότητες και δυνάμεις εκτός ΝΔ, προκειμένου όλοι μαζί να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα το παλεύει γερά. Ότι η Ελλάδα αλλάζει ρότα και μπαίνει σε μια νέα εποχή» καταλήγει.