Την πεποίθησή του ότι η χώρα μας μπορεί να
γίνει το περιφερειακό κέντρο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από
χώρες όπως το Ισραήλ σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος
Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalim
Post.

«Προσπαθούμε να γίνει η Ελλάδα ο κόμβος διαμετακόμισης του φυσικού αερίου στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, είτε μέσω της Ιταλίας είτε μέσω των Βαλκανίων», δήλωσε ο υπουργός ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως το φυσικό αέριο, αλλά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η επίσκεψη του κ. Παπακωνσταντίνου στο Ισραήλ γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία που ενισχύονται τα σενάρια για το πώς θα αξιοποιηθεί ο πλούτος πλούτος των υδρογονανθράκων που εντοπίστηκε στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπήρξε πολλή συζήτηση για την εξέταση της τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας για μεταφορά ισταηλινού αερίου στην Ελλάδα», σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας, παράλληλα, ότι την ίδια στιγμή υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το πώς θα μεταφερθεί στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από εξωτερικές πηγές όπως είναι η Κασπία Θάλασσα. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η συνεργασία με τη γειτονική Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, προκειμένου, για παράδειγμα, να μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις σεισμικές έρευνες που δρομολογούνται στη χώρα μας. Όπως σημείωσε τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι υπάρχουν αποθέματα αλλά τόνισε ότι αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι το πόσο μεγάλα είναι τα αποθέματα αυτά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα αποθέματα αυτά θα πρέπει να βοηθήσουν στη βελτίωση της ενεργειακής αυτάρκειας στην Ελλάδα κι επίσης να παράσχουν ευκαιρίες εξερεύνησης και σε κάποιες διεθνείς εταιρίες.