«Βάστα ΔΝΤ και Σόιμπλε είναι το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις τοποθετήσεις ευρωβουλευτών της στη χθεσινή συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά. Σε αυτή τη φάση της αξιολόγησης, της διαπραγμάτευσης, είναι η δεύτερη συζήτηση που γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο, σε Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, για το ελληνικό πρόγραμμα. Και είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που η ΝΔ είχε την ίδια στάση, πλήρης ταύτιση με τους πιο ακραίους κύκλους δίνοντας ένα μήνυμα “βάστα ΔΝΤ και Σόιμπλε μέχρι να έρθουμε εμείς στην εξουσία”. Δεν μπορείς με άλλο τρόπο να χαρακτηρίσεις αυτή τη στάση. Έχουν την αυταπάτη ότι με το να συμμαχούν και να ταυτίζονται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών θα γίνουν πιο αρεστοί στον ελληνικό λαό», είπε η κ. Σβίγκου σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

H κ. Σβίγκου παρέπεμψε σε δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για τη διαπραγμάτευση. «Πραγματικά τρομάζω. Αν αυτά είναι που λένε δημόσια, ότι δηλαδή φταίει αποκλειστικά η ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, ότι όλα τα στοιχεία της Κομισιόν είναι υπό αμφισβήτηση και η ελληνική οικονομία καταρρέει, εάν αυτά τα λένε δημοσίως και στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσία και ευρωπαίων αξιωματούχων, φανταστείτε τι λένε όταν κλείνουν οι πόρτες στις επαφές του κ. Μητσοτάκη με τους ξένους αξιωματούχους».

Καταλόγισε ευθύνες στο Βερολίνο και το ΔΝΤ για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και είπε χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι και σε αυτή τη φάση της αξιολόγησης, όπως και σε προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης, το ΔΝΤ και το Βερολίνο επιλέγουν μια παρελκυστική τακτική, τείνοντας να αμφισβητήσουν όσα έχουν συμφωνήσει και τον Αύγουστο του 2015 αλλά και πρόσφατα τον Φλεβάρη του 2016 στο Eurogroup και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μια τέτοια τακτική που θέτει σε αμφισβήτηση και σε αβεβαιότητα το ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτει άλλη μια εστία αβεβαιότητας στην Ευρώπη, πράγμα το οποίο θέλησε να τονίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα σε ένα ασταθές περιβάλλον, με δεδομένες και τις εξελίξεις στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα. Τίποτα δεν δικαιολογεί τις καθυστερήσεις και σίγουρα αυτές δεν δικαιολογούνται και με βάση την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπου βλέπουμε οι στόχοι όχι απλώς να υπερκαλύπτονται αλλά να εκπλήσσουν όλους όσοι διέδιδαν το προηγούμενο διάστημα κινδυνολογικά σενάρια».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, επισήμανε ότι η πίεση του ΔΝΤ πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση εκείνων των κύκλων των δανειστών που δεν δέχονται γενναία ρύθμιση του χρέους και όχι προς την ελληνική πλευρά η οποία δεν μπορεί να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις.