Τα μηνύματα τα οποία προσδοκά να αφουγκραστεί και η νέα ηγεσία των ΗΠΑ υπογράμμισε στην ομιλία του ενώπιον του εφοπλιστικού κόσμου το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, βασίζοντας την ανάγκη για απομείωση του χρέους και προσέλκυση επενδύσεων στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην αποσταθεροποιημένη ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως το 2016 είναι έτος σταθεροποίησης και το 2017 αυτό που θα σηματοδοτήσει την ισχυρή ανάπτυξη μέσα από το QE και την έξοδο στις αγορές, υπογράμμισε την ανάγκη απομείωσης του χρέους εντός του έτους, δεδομένου ότι η χώρα πληροί πλήρως της δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών. Το μήνυμα αυτό ωστόσο χθες δεν απευθυνόταν μονάχα στο εφοπλιστικό ακροατήριο ούτε στους δανειστές, αλλά και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στη σκιά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Η αναπάντεχη επικράτηση του εκκεντρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών έναντι του πολιτικού συνεχιστή του Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον ήρθε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την Ηρώδου Αττικού, μόλις λίγα 24ωρα πριν ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ προσγειωθεί στην Αθήνα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε βασίσει πολλά στην επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, δη για ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για το χρέος έναντι της Γερμανίας, σήμανε συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο, δεδομένου ότι η εκλογή Τραμπ εισάγει νέα δεδομένα στην εξίσωση της ελληνικής κρίσης.

Το θέμα απασχόλησε εκτενώς τον πρωινό καφέ του Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να εξετάζουν με σκεπτικισμό και προσεκτικά όλα τα δεδομένα που τίθενται επί τάπητος. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε την Τετάρτη πως η κυβέρνηση ήταν ούτως ή άλλως προετοιμασμένη και για τα δύο ενδεχόμενα, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το γεγονός είχαν συντελέσει οι πρόσφατες αποτυχίες των εταιριών δημοσκοπήσεων σε όλες τις μεγάλες εκλογικές μάχες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Προς επίρρωση τούτων, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα υπενθύμιζαν πως η ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά ήταν από τις λίγες που επέλεξαν να συναντηθούν τόσο με το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον όσο και με αυτό του Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας διά παν ενδεχόμενο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο Μαξίμου τελούν εν αναμονή της επιλογής προσώπων για το επιτελείο του νέου Προέδρου, καθώς αυτή αναμένεται να δώσει και ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος πλανητάρχης.

Ασχέτως της εκλογής Τραμπ ωστόσο, στο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως η επίσκεψη Ομπάμα αποτελεί γεγονός με τεράστια σημασία, με δεδομένο πρώτον, το χρονοδιάγραμμα για 2η αξιολόγηση και χρέος και δεύτερον, το γεγονός ότι παραμένει μεγάλη η σημασία που αποδίδει η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα και ότι δε διαφαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια τουλάχιστον ως προς αυτό το πεδίο.

«Ασφαλώς θα υπάρξουν μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στο διεθνές γεωπολιτικό σύστημα, τις οποίες παρακολουθούμε στενά. Και φυσικά υπάρχει προβληματισμός για ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των μειονοτήτων» πρόσθετε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ωστόσο την εκτίμηση πως σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής «δεν θα αλλάξει κάτι σε ότι αφορά στενά τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα και με αυτή την έννοια η επίσκεψη Ομπάμα έχει ούτως ή άλλως ξεχωριστή σημασία, καθως και ότι δε θα υπάρξει αλλαγή οπτικής για το χρέος από την αμερικανική κυβέρνηση που θα προκύψει».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εν πολλοίς και η συγχαρητήρια επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Ντόναλντ Τραμπ, όπου αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τους οποίους συνδέονται διαχρονικά ο ελληνικός και ο αμερικανικός λαός, στη βάση κοινών αξιών δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέφρασε την πρόθεση να εμβαθυνθεί η συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης, και της περιφερειακής σταθερότητας.

Βολές στη ΝΔ για υπονόμευση της επίσκεψης Ομπάμα

Την ίδια ώρα έντονος ήταν ο εκνευρισμός στην Ηρώδου Αττικού για τη στάση της ΝΔ αναφορικά με το ταξίδι Ομπάμα στον απόηχο της εκλογής Τραμπ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «αποστροφή η σπουδή στελεχών της ΝΔ, όπως η κα. Μπακογιάννη και ο κ. Τσιάρας, να προεξοφλήσουν αποτυχία της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ», τονίζοντας πως το θέμα του χρέους αποτελεί «εθνική υπόθεση στην οποία θα όφειλε να συνδράμει η αντιπολίτευση ανεξαρτήτως των εξελίξεων στις ΗΠΑ».