«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σοβαρό επιχείρημα για να μην προχωρήσουμε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και αναρωτήθηκε: «Γιατί τόσα χρόνια επί υπάρξεως ΕΣΡ, δεν έγινε ποτέ μα ποτέ, διαδικασία νόμιμης αδειοδότησης και συνεχώς δίναμε παρατάσεις; Δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα πειστική απάντηση. Είναι καλύτερο να έχουμε ΕΣΡ ή όχι; Εγώ πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να έχουμε ΕΣΡ. Κι όμως αυτή τη συνταγματική επιταγή, δεν μπορούμε να την πετύχουμε», ανέφερε ο κ. Μαντάς.

«Δεν μπορεί μια δικαστική απόφαση να οδηγήσει σε κλίμα αποσταθεροποίησης, στο οποίο πολιτικές δυνάμεις ποντάρουν σε αυτό», δήλωσε η Χαρά Καφαντάρη και τόνισε ότι το Σύνταγμα επιτάσσει κλίμα συναίνεσης. Αναφερόμενη στην πρόταση για τον Β. Πολύδωρα, είπε ότι δείχνει ακριβώς αυτό το κλίμα συναίνεσης που επιδιώκει η κυβέρνηση. «Πρέπει σήμερα να καταλήξουμε σε απόφαση αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη του», είπε η Χαρά Καφαντάρη.

«Η αντιπολίτευση δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Και αυτή την υποχρέωση τονίζει η απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δήλωσή του ότι υπονομεύονται οι θεσμοί. «Καλό είναι να μην παίζουμε με τους θεσμούς. Θα τους βρούμε μπροστά μας και κάποια στιγμή θα πάρουν εκδίκηση οι θεσμοί», είπε και τόνισε ότι το πολιτικό ζήτημα είναι αν οι πολιτικές δυνάμεις θέλουν να μπει τάξη στην κατάσταση με τα κανάλια.

Η παρέμβαση του κ. Γαβρόγλου προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Δένδια, που υπογράμμισε ότι τα στελέχη της ΝΔ, για να κρατήσουν ένα καλό κλίμα στη διάσκεψη δεν έκαναν αναφορές αντίστοιχες. «Θα περίμενα τότε να υπάρξουν σχόλια και για όσα είπε η κ. Γεροβασίλη για την απόφαση του ΣτΕ. Δεν πάει έτσι. Είναι ιδιόρρυθμη η αντίληψη ότι η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί βάρος για την αντιπολίτευση και δεν δημιουργεί βάρος για την κυβέρνηση που βγάζει το νόμο αντισυνταγματικό. Λοιπόν, θα παρακαλούσα θεσμικά να αντιμετωπίζεται ο θεσμικός ρόλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Μανιός σχολιάζοντας την κριτική για τον Β. Πολύδωρα ανέφερε: «Ο κ. Λοβέρδος θυμήθηκε την ζαρντινιέρα. Αν θυμηθώ εγώ πόσο ξύλο έχω φάει όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα τελειώσουμε. Ο Β. Πολύδωρας ήταν πρόταση για να καταδειχθεί η πρόθεση συναίνεσης.
Ο Τάσος Κουράκης είπε ότι η πρόταση του Νίκου Βούτση είναι μια συναινετική πρόταση, και πρόσθεσε: «Θα ήθελα σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, να δούμε αν μπορεί να διορθωθεί αυτή η αμφιβολία σε σχέση με την κυβερνητική τροπολογία (σ.σ. αναφορικά με την «αναστολή» ή «κατάργηση» της διάταξης του άρθρου 2Α) και μετά να συνεχίσουμε απόψε στη συγκρότηση του ΕΣΡ».