«Δεν ξέρω γιατί σε κάποιους αρέσει να λένε ότι όλα αυτά τα μέτρα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης μας τα επιβάλει η τρόικα. Προφανώς αυτό πουλάει. Η ταχύτητα όμως στην απονομή της δικαισούνης συνδέεται με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει να κάνει με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τη δημοσιονομική πολιτική» ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαιωάννου απαντώντας με ευθύ και κατηγορηματικό τρόπο κυρίως στους δικηγόρους που εξέφρασαν ενστάσεις για την επίμαχη επίσκεψη της τρόικας στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Τέσσερα είναι τα σημεία που συζητήθηκαν με την τρόικα και αυτά έχουν να κάνουν με:

– την ταχαύτερη ψηφιοποίηση λειτουργίας της δικαιοσύνης
– τη συγκέντρωση αναλυτικών στοιχείων ώστε να μετρηθούνποστικά τα αποτελέσματα των νομοθετικών παρεμβάσεων
– η εξέλιξη στην εκδίκαση των φορολογικών δικών
– η πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων.

Από την πλευρά του ο υπουργός απαντώντας στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που ζητούν γραπτή δέσμευση του για τη μη μεταφορά δικαστηριακής ύλης και λένε ότι θα προχωρήσουν σε πενθήμερη αποχή, είπε ότι περιμένει άυριο να έρθουν σε διάλογο για να συζητήσουν τις προτάσεις που και εκείνοι έχουν με αιχμή του δόρατος πάντοτε την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

«Εγώ θέτω το πλαίσιο του διαλόγου. Τα ζητήματα λύνονται με διάλογο όχι με εκβιασμό. Εγώ δεν εκβιάστηκα ποτέ, ούτε η κυβέρνηση.Ούτε δηλώσεις μετανοίας κάνω που ανήκουν σε άλλες εποχές» είπε ο κ. Παπαιωάννου στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς την πλευρά των δικηγόρων.