Ικανοποίηση αρχικά για την αποτυχία του Μαξίμου να συγκεντρώσει 200 ψήφους για την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής και εν συνεχεία για την πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ότι απετράπη ένας θεσμικός τακτικισμός, αφού η πρωτοβουλία για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αποδίδεται μονάχα στην προσπάθεια ανακοπής της πορείας της ΝΔ προς την εξουσία στις επόμενες εκλογές και εκλαμβάνεται ως παραδοχή ήττας από το Μαξίμου. «Έχει ξεκινήσει να ξηλώνεται το πουλόβερ» τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι η φθορά στην κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο θα είναι ραγδαία.

«Η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές κι αυτό είναι μία καλή εξέλιξη όχι για τη ΝΔ, αλλά για τη Δημοκρατία. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο από μία απλή αναλογική, την απλή λογική. Σταθερότητα κι όχι ακυβερνησία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, τόνισε ότι «ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα, θα γραφτεί στην ιστορία, γιατί είναι ο μόνος εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ», προαναγγέλλοντας πως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για την αλλαγή του.

Πέραν τούτων, στη Συγγρού προσμετρούν στα θετικά της κοινοβουλευτικής διαδικασίας την επανασυσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων, όπως τις χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, εκτιμώντας ότι έπιασε τόπο η απειλή περί… μη επιλέξιμων στο μέλλον, για όσους στήριζαν την κυβερνητική πρωτοβουλία. «Η απλή αναλογική δεν πρόκειται να περάσει γιατί θα βρει απέναντί της τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της συμμαχίας των δημοκρατικών δυνάμεων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθιστώντας και πάλι τη ΝΔ πόλο έλξης των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων ενόψει και των πολιτικών εξελίξεων, όποτε αυτές έρθουν…