Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους ξέσπασε σήμερα, μέσω ανακοινώσεων, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και τον εκλογικό νόμο. Αφορμή αποτέλεσαν πρωινές δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για αυταρχική απόπειρα της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση.

«Η ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία για να υπενθυμίζει ότι είναι φερέφωνο της διαπλοκής. Στη σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, αφού αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το θεσμικό πλαίσιο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι “απορυθμισμένο”, ότι υπάρχουν σημάδια “ασυδοσίας”, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να κάνει λόγο για “παθολογίες του παρελθόντος”, έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να δικαιολογήσει τη διαιώνιση του ίδιου παράνομου καθεστώτος», ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι γνωστή η αλλεργία που έχει η Νέα Δημοκρατία σε αλλαγές που διευρύνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, όπως αυτό της απλής αναλογικής και της διεύρυνσης του δικαιώματος της ψήφου στη νέα γενιά. Η αλλεργία αυτή αποτυπώνεται πλήρως τόσο στο άρθρο του εκπροσώπου της συντηρητικής παράταξης, κ. Κουμουτσάκου, στην εφημερίδα “Τα Νέα”, όσο και στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι», σημείωσε σε άλλη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανταπαντώντας, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως «στην ανούσια φλυαρία και στη διαστρέβλωση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, την απάντηση έχει δώσει, από τα μέσα Μαΐου, ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλής. Έλεγε συγκεκριμένα: “Αν καθιερώσουμε την απλή αναλογική, η χώρα δε θα κυβερνηθεί ποτέ”. Τώρα, στο σχέδιο ακυβερνησίας της χώρας αναζητούν συμμάχους ακόμη και στη Χρυσή Αυγή».

Ο κ. Κουμουτσάκος επανήλθε, με άλλη δήλωσή του, κάνοντας λόγο για «απόπειρα της κυβέρνησης να δημιουργήσει “Υπουργούς καναλάρχες” και να χτίσει σύστημα νέας διαπλοκής», επισημαίνοντας πως η ΝΔ είναι μετωπικά αντίθετη σε κάτι τέτοιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τόνισε πως η θέση της ΝΔ είναι «καμία διαπλοκή, ούτε παλιά, ούτε νέα» και σημειώνει πως μόνος σκοπός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η ελεύθερη, απρόσκοπτη και αχειραγώγητη ενημέρωση των πολιτών. «Αυτό είναι για μας καθήκον Δημοκρατίας».

Ερώτηση 50 βουλευτών της ΝΔ για την «απόπειρα χειραγώγησης της ενημέρωσης»

Στο μεταξύ, ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους Υπουργούς Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη κατέθεσαν 50 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας «για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων και να χειραγωγήσει Ανεξάρτητες Αρχές, όπως το Ε.Σ.Ρ. και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων».

«Δυστυχώς», τονίζεται στην ερώτηση, «σταδιακά ξετυλίγεται το επικίνδυνο κουβάρι που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει γνέσει για τη χώρα μας. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι, όχι μόνο ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, αλλά και απροκάλυπτης παρέμβασης στο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται ελεύθερα.

Η ευθύνη της Κυβέρνησης για το διασυρμό της χώρας είναι αποκλειστική. Δυστυχώς, αυτή τη φορά ο διασυρμός αγγίζει τον πυρήνα της ίδια της Δημοκρατίας, της θεμελιώδους διάκρισης των εξουσιών και της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας».

Στην ερώτηση υπενθυμίζονται οι επισημάνσεις που είχε αναπτύξει η Νέα Δημοκρατία κατά τη συζήτηση του Νόμου 4339/2015 στη Βουλή και υπογραμμίζεται η αντιθεσμική λειτουργία της Κυβέρνησης.

Με την ίδια ερώτηση ζητείται η κατάθεση της αλληλογραφίας μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τίθενται ζητήματα που αφορούν θεμελιώδεις Συνταγματικές Αρχές.