Χουντής: Οι Έλληνες επιχειρηματίες που «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία να φορολογηθούν στην Ελλάδα

«Αν η φορολογική διοίκηση το αποφασίσει δεν θα μπορέσουν να το αποφύγουν»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:53
31/05/2016
Χουντής: Οι Έλληνες επιχειρηματίες που «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία να φορολογηθούν στην Ελλάδα
15
loading

«Αν η ελληνική φορολογική διοίκηση το αποφασίσει, οι Έλληνες επιχειρηματίες που “μετανάστευσαν” στη Βουλγαρία δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη φορολόγησή τους και στην Ελλάδα». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας με αφορμή την απάντηση που έλαβε από την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Χουντής σε σχετική ερώτησή του.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν «ενώ μπορεί να αποθαρρυνθεί η “μετανάστευση” επιχειρήσεων σε Βουλγαρία, Κύπρο κ.α. αν εφαρμοστεί συστηματικά η Σύμβαση του ΟΟΣΑ για τη φοροαποφυγή, η ελληνική φορολογική διοίκηση πρακτικά δεν κάνει τίποτα».

Η ΛΑΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «όπως προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φορολογήσει ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, με έδρα κράτη συμβαλλόμενα της Σύμβασης του ΟΟΣΑ, αν οι επιχειρηματίες ζουν, έχουν οικογένεια και οικονομικές συναλλαγές στην Ελλάδα, καθώς, ως πρώτο κριτήριο φορολόγησης ορίζεται το κράτος όπου ο φορολογούμενος έχει “το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων”». «Πιο συγκεκριμένα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «η Κομισιόν παραπέμπει στη διμερή Σύμβαση για τη φορολογία προσώπων με διπλή κατοικία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τη Βουλγαρία (κατά το υπόδειγμα του ΟΟΣΑ) και αντίστοιχα στη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων αρχών να φορολογήσουν ανάλογα τους πολίτες».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του ζητούσε να πληροφορηθεί αν η Βουλγαρία δεσμεύεται να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, κυρίως για τα κέρδη των Ελλήνων επιχειρηματιών που εμφανίζουν ως έδρα τη Βουλγαρία, αλλά ζουν και διατηρούν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 4 της Σύμβασης του ΟΟΣΑ για τη φοροαποφυγή.

Ο Ν. Χουντής τόνιζε ότι μόνο το τελευταίο διάστημα, δημιουργήθηκαν 60.000 Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου από Έλληνες επιχειρηματίες στη Βουλγαρία, λόγω εξαιρετικά χαμηλού φόρου. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, από τις συνολικά 11.500 ελληνικών συμφερόντων βουλγαρικές επιχειρήσεις, μόλις οι 1.000 είναι ενεργές (θυγατρικές εταιρείες), το 84% δεν απασχολεί ούτε έναν εργαζόμενο, ενώ το 45% δεν έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία.

Η ΛΑΕ επισημαίνει ότι η Κομισιόν, απαντώντας στα ερωτήματα του ευρωβουλευτή, αναφέρει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 4 που αφορά στα κριτήρια της διμερούς σύμβασης Ελλάδας-Βουλγαρίας της 15ης Φεβρουαρίου 1991, και του Πρωτοκόλλου της του 2000, ένα φυσικό πρόσωπο με διπλή κατοικία θεωρείται ότι είναι κάτοικος μόνο του κράτους, με το οποίο είναι στενότερες οι προσωπικές και οικονομικές σχέσεις του (κέντρο ζωτικών συμφερόντων). Σημαντικότερο δηλαδή παράγοντα προσδιορισμού της φορολογικής κατοικίας ενός πολίτη, δεν αποτελεί η έδρα της επιχείρησής του, αλλά ο τόπος όπου ο επιχειρηματίας ζει, έχει οικογένεια και τις περισσότερες οικονομικές συναλλαγές».

«Στη συνέχεια, η Κομισιόν τονίζει», λέει η ΛΑΕ «ότι η απόφαση φορολόγησης ή όχι των επιχειρηματιών για το παγκόσμιο εισόδημά τους, μπορεί να ληφθεί από τις φορολογικές αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές να προσδιορίσουν τον τόπο κατοικίας των προσώπων, τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο ένα κράτος και παράλληλα έχουν προσωπικό δεσμό με το άλλο. Κατά συνέπεια, εάν το εθνικό δίκαιό του το επιτρέπει, το κράτος αυτό μπορεί να επικαλεστεί τους κανόνες μιας διμερούς σύμβασης, όπως η ανωτέρω, για τη φορολόγηση του παγκόσμιου εισοδήματος του εν λόγω φυσικού προσώπου».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Σοιτσες μπλε

  Πρεπει να σου κάνει καινούργιο [...] πρώτα η Βουλγαρία.

 2. avatar ll.ll

  για τόλμησε να το ξεστομίσεις αυτό και για τους εφοπλιστές με τις ξένες σημαίες και θα φύγετε νύχτα! Ασχετοι , ε άσχετοι!!

 3. avatar DJD

  ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟΣ!!ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΙΟΣ [...] Α ΕΠΕΝΔΘΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ,ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ,ΤΕΛΗ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ,ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 100% ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ,ΑΒΕΒΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ,CAPITAL CONTROLS ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΧΕΤΟΣ? ΘΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ,ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΜΑΛΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ.

  ΠΡΟΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΣΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ!! ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑ!!!

 4. avatar ΑΧ ΒΑΧ!

  ΩΩΩΩ ΡΕ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΑΑΑΑ! ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΨΗΣΕΙ ΤΙΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΣΤΑ ΓΚΡΑΒΑΡΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΓΕΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

 5. avatar TAKER

  Πρεπει να ειναι περηφανοι οι γονεις τους που εχουν τετοια καμαρια να ξεστομιζουν τετοια μαργαριταρια.Ουτε στο 15μελες του γυμνασιου δεν θα ακουγες τετοιες ατακες.Φορολογειστε και τους ελληνες κατοικους του εξωτερικου ειδικα τωρα που θα ερθουν για τις καλοκαιρινες τους διακοπες.Δημιουργήθηκαν Φορολογικού Μητρώου από Έλληνες επιχειρηματίες στη Βουλγαρία, λόγω εξαιρετικά χαμηλού φόρου.Τι περιμενες ρε με το 24% να κατσουν εκει για να τους αρμεγετε.

 6. avatar cosmo

  Δηλαδη με την ιδια λογικη Βουλγαροι που εχουν τις οικογενειες τους στην Βουλγαρια και τις επιχειρισεις τους στην Ελλαδα θα πρέπει να φορολογούναι με 10% οπως στην Βουλγαρία .Οπότε καθε κατοικος αλλης χωρας με δρατηριότητα στην Ελλαδα θα φερνει και το φορολογικο καθεστος της χωρας του.Αν ειναι ετσι να μετακομισουμε εμεις και οι οικογένειες μας και να αφήσουμε τις εταιρειες μας στην Ελλαδα.Που τους βρήκαμε όλους αυτους τους άσχετους και του κάναμε κυβερνηση?

 7. avatar ANTIRISIAS

  Με κάτι τέτοια μας κάνετε να μην θέλουμε να είμαστε πια Ελληνες.

 8. avatar Bob Hope

  Πρίν ένα κράτος της Ευρώπης θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε τότε πρέπει να έχει την ίδια φορολόγιση με τα υπόλοιπα μέλη της ένωσης.

  1. avatar Thanos Bouras

   Ισοδυναμες Κοινωνικες Απολαβες? (ΙΚΑ)
   Τα Παντα Ολα.......

  2. avatar Stateless

   Η φορολόγηση ενός κράτους έχει να κάνει με τις παροχές προς τους πολίτες και όχι απλά ένα νούμερο! Για παράδειγμα, στη Δανία που είναι 50% φόρος σε όλο το εισόδημα, τους τα παρέχει το κράτος ΟΛΑ ! Μέχρι και επίδομα σκύλου με κολικούς! Νταξ μωρέ, που λέει ο λόγος (παρότι δεν είμαι σίγουρος, μπορεί και να δίνεται)!!!

 9. avatar gus326a

  Εντάξει πήραμε τις επιχειρήσεις μας θα πάρουμε και τα παιδιά μας. Θα μεινουν οι Καρανίκες για να διοικούν.

 10. avatar Γιώργος63

  Πέραν του ότι είναι ανεφάρμοστο, αργούν αυτοί που έφυγαν απο την Ελάδα και πήγαν αλλού, να ξαναμετακομίσουν ?

 11. avatar Voidi

  Τι λες βρε αμόρφωτο [...] ?
  Πάρε και ένα ντουφέκι και κυνήγα όποιον είναι Έλληνας....

 12. avatar Krinio

  Τι λες ρε ασχετε!!!

 13. avatar Ο Παράλογος

  Άχου τα έχει χάσει το παλλικάρι. Θα φορολογήσει φορολογικό κάτοικο άλλης χώρας;;;; Ας μην τους διώχνατε - κι εσείς και οι προηγούμενοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει