Να καρπωθεί το προνομιακό πεδίο της ασφάλειας εν μέσω κλίματος συντηρητικοποίησης της κοινωνίας στον απόηχο του μακελειού στις Βρυξέλλες επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ασφάλεια και την προστασία. Στο γαλάζιο επιτελείο συνδέουν ευθέως το θέμα της ασφάλειας με την προσφυγική κρίση, με την εσωκομματική πλάστιγγα να γέρνει, όπως φάνηκε και από την πρωτοβουλία, υπέρ της «σκληρής» γραμμής που εκπροσωπούν οι «σαμαρικοί» της Συγγρού.

Όπως ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε αυτή την κίνηση εκτιμώντας, ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο και οι εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό διαμορφώνουν κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα και τους πολίτες.

Η απόφαση πάρθηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, η οποία συνεκλήθη στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης. Μία «ιδέα» για την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δώσει και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ασφάλειας, διαγιγνώσκοντας πως δεν αποτελεί «προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

Την ίδια ώρα στη ΝΔ επιχειρούν να προσπεράσουν από…. αριστερά ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η αποσυμφόρηση της Ειδομένης με τη διαμεσολάβηση των Αρχών, δεν προϋποθέτει αναγκαστικά βία και καταστολή «καθώς εκεί βρίσκονται γυναίκες και ανήλικα παιδιά» που διαβιιούν «σε τριτοκοσμικές συνθήκες». Από το στόχαστρο της Συγγρού δεν διέφυγε και η νέα «παραφωνία» της κυβέρνησης για το μείζον ζήτημα της Ειδομένης, με αφορμή την σύγκρουση Τόσκα Μουζάλα για την παρουσία του στρατού στον καταυλισμό των προσφύγων μετά την προσωρινή αποχώρηση των ΜΚΟ.

Στη ΝΔ αυξάνονται παράλληλα οι φόβοι για το ενδεχόμενο ντε φάκτο ακύρωσης της συμφωνίας της Συνόδου, με τον κ. Κουμουτσάκο να ασκεί κριτική στον κ. Τσίπρα για τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας σε ότι αφορά το προσφυγικό, λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία κινδυνεύει να μείνει «μετέωρη», ενώ χαρακτήρισε «αχίλλειο πτέρνα» την εθελοντική συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών στη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Διαβάστε την επιστολή του Κ. Μητσοτάκη για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή

«Οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης έχουν σοβαρότατες συνέπειες για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και για το κάθε ένα ξεχωριστά.

Όμως εξίσου βέβαιο, είναι ότι η ασφάλεια είναι θεμελιώδες αγαθό για τη ζωή των πολιτών και προϋπόθεση Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Η ασφάλεια των πολιτών, αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για κάθε Δημοκρατικό Κράτος.

Ταυτόχρονα, ειδικά για την Ελλάδα, γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφαλείας, στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, κατάστασης που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε, βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί , ότι τόσο η πρόσφατη συμφωνία Ε. Ε. και Τουρκίας, όσο και οι προϋπάρχουσες ευρωπαϊκές συμφωνίες και ρυθμίσεις για επανεγκατάσταση προσφύγων, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή τους.

Αυτό θα σημαίνει επιπλέον βάρος και πρόσφατα σοβαρά προβλήματα σε μία ήδη εξαιρετικά δύσκολη, σχεδόν εκτός ελέγχου, κατάσταση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Σε αυτές τις συνθήκες το ζήτημα της ασφαλείας των πολιτών, της προστασίας της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας αλλά και των θεμελιωδών ελευθεριών τους, γίνεται θέμα ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες πολίτες και για τη χώρα.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητώ την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα την ασφάλεια των πολιτών».