Στο Βυζαντινό Μουσείο ο Παυλόπουλος και ο Αρμένιος ομόλογός του

Εγκαινίασαν την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:53
14/03/2016
Στο Βυζαντινό Μουσείο ο Παυλόπουλος και ο Αρμένιος ομόλογός του
loading

Την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα», εγκαινίασαν σήμερα το απόγευμα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρμένιος ομόλογός του Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Στη λιτή τελετή, οι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών, υπογράμμισαν ότι η έκθεση ενισχύει τις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας στον πολιτισμικό τομέα. Ο Αριστείδης Μπαλτάς σημείωσε ότι η αρμενική γενοκτονία το 1915 έφερε τους δύο λαούς πιο κοντά, ενώ η ομόλογός του Χασμίκ Πογκχοσιάν ανέφερε ότι στην έκθεση παρουσιάζονται αυτά που πρώτοι οι Έλληνες ιστορικοί περιέγραψαν στα βιβλία τους για τον αρμενικό πολιτισμό.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν από τη διευθύντρια του Μουσείου Αναστασία Λαζαρίδου στις αίθουσες, όπου προβάλλονται 104 αρχαιολογικά ευρήματα και πολιτιστικοί θησαυροί, που χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως τις απαρχές του 20ου αιώνα και αναδεικνύουν τη στενή σχέση του αρμενικού λαού με τον ελληνιστικό και βυζαντινό πολιτισμό.

Εκθέτονται, ειδικότερα, αγαλμάτια της εποχής του Χαλκού, ποικίλα ανασκαφικά ευρήματα από τον πολιτισμό Ουραρτού και το βασίλειο του Βαν (9ος- 6ος αι. π.Χ.), νομίσματα των Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων, ποικίλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, άμφια και σκεύη, χειρόγραφα και παλαιά έντυπα βιβλία, ενδυμασίες, κοσμήματα και τάπητες.

Παρουσιάζεται, επίσης, οπτικοποιημένο αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την καταστροφή σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα και θα διαρκέσει έως και τις 31 Μαΐου 2016.

pavlopoulos2 p pavlopoulos

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει