Μπορεί η «γάτα» τον Ιμαλαΐων να συνεχίζει να γουργουρίζει παρατηρώντας τις πολιτικές εξελίξεις και την πρωτοφανή πολιτική κόντρα του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο όπως φαίνεται δεν είναι… μονάχη. Μία άλλη «γάτα» που αρέσκεται να περιτριγυρίζει το Μέγαρο Μαξίμου δίνει απαντήσεις στα όσα κατήγγειλε με το επίμαχο δημοσίευμα ο δημοσιογραφικός οργανισμός Λαμπράκη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τις τέσσερις συναντήσεις τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρώτο ραντεβού έγινε με επίσημη επίσκεψη στα γραφεία του ΔΟΛ, όταν ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δύο επόμενες συναντήσεις έγιναν παρουσία και τρίτων ατόμων, ενώ υπήρξε όπως διαβεβαιώνουν και τέταρτη συνάντηση κατόπιν αιτήματος του κ. Ψυχάρη, ο οποίος διευκρίνισε ότι θέλει να είναι κατά μόνας. Το ραντεβού κανονίστηκε σε κάποιο διαμέρισμα. Αντίστοιχες συναντήσεις είχε όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές και με άλλους εκδότες ο τότε πρόεδρος της μείζονος αντιπολίτευσης. Και οι τέσσερις συναντήσεις έγιναν όσο ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην αντιπολίτευση, με τις ίδιες πηγές να διαβεβαιώνουν πως από τον Γενάρη του 2015 δεν έχει υπάρξει κανένα αντίστοιχο ραντεβού.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι επρόκειτο για μία κλιμακούμενη προσέγγιση του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ, ο οποίος σε όλες τις συναντήσεις – και κυρίως τις τρεις τελευταίες – φέρεται να ζητούσε από τον κ. Τσίπρα όταν αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης να τύχει ευνοϊκής μεταχείρησης στις δανειακές του υποχρεώσεις και να του δοθεί προβάδισμα με νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του MEGA. Η απάντηση του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ήταν σε όλες τις συναντήσεις η ίδια και με βασικό άξονα τη σταθερή θέση του σημερινού πρωθυπουργού για καταπολέμηση της διαπλοκής, ενώ όσον αφορά στα δάνεια του κ. Ψυχάρη η απάντηση ήταν ότι πρόκειται για θέμα της Δικαιοσύνης και σε αυτή ο ίδιος δεν προτίθεται να προβεί σε παρεμβάσεις στο έργο της, όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως τα πολεμικά δημοσιεύματα του συγκροτήματος του κ. Ψυχάρη κώπαζαν λίγο πριν και μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση του περασμένου έτους και ξαναξεκινούσαν όταν τα αιτήματα του κ. Ψυχάρη φαινόταν πως δεν γίνονταν αποδεκτά. Μάλιστα, παραθέτοντας ντοκουμέτα επισημαίνουν ότι τα υπαρκτά αλλά ελάχιστα ευνοϊκά δημοσιεύματα συμπίπτουν χρονικά με τις περιόδους στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διαφαινόταν ότι αποκτά εκλογικό προβάδισμα στις επερχόμενες κάλπες και λίγο μετά την επικράτησή του. Προσθέτουν δε, πως αυτή η τακτική εντοπίζεται σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και αρθρογραφίες του συγκροτήματος, τόσο στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Γενάρη και του Σεπτεμβρίου, όσο και στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού. «Με αυτές τις οβιδιακές αλλαγές τακτικής ο κ. Ψυχάρης όπως φαίνεται προσδοκούσε να «τσιμπήσει» ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση στις Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τις τέσσερις συναντήσεις τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρώτο ραντεβού έγινε με επίσημη επίσκεψη στα γραφεία του ΔΟΛ, όταν ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δύο επόμενες συναντήσεις έγιναν παρουσία και τρίτων ατόμων, ενώ υπήρξε όπως διαβεβαιώνουν και τέταρτη συνάντηση κατόπιν αιτήματος του κ. Ψυχάρη, ο οποίος διευκρίνισε ότι θέλει να είναι κατά μόνας. Το ραντεβού κανονίστηκε σε κάποιο διαμέρισμα. Αντίστοιχες συναντήσεις είχε όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές και με άλλους εκδότες ο τότε πρόεδρος της μείζονος αντιπολίτευσης. Και οι τέσσερις συναντήσεις έγιναν όσο ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην αντιπολίτευση, με τις ίδιες πηγές να διαβεβαιώνουν πως από τον Γενάρη του 2015 δεν έχει υπάρξει κανένα αντίστοιχο ραντεβού.

Οι «επιθέσεις φιλίας», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού, έλαβαν οριστικό τέλος μετά το τέλος Νοεμβρίου και την ψήφιση του προαναγγελθόντος νόμου για την τακτοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, χωρίς την μέριμνα που αποζητούσε ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ. Διόλου τυχαίο δεν λογίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου ότι τότε ξεκίνησαν και οι προσωπικές επιθέσεις στους αρμόδιους υπουργούς, Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη με δημοσιεύματα, τα οποία μετά τις αντιδράσεις τους ανασκεύαζαν. «Ωστόσο η λάσπη έμενε» τονίζουν στο Μαξίμου.

Αναφερόμενες δε στις θεωρίες για ντοκουμέντα του κ. Ψυχάρη με τον πρωθυπουργό και απειλές ότι θα τα βγάλει στη δημοσιότητα, σημειώνουν με νόημα «ας το πράξει», παραπέμποντας ουσιαστικά στο δρόμο της Δικαιοσύνης. Στις ήδη υπάρχουσες δικαστικές του περιπέτειες αποδίδουν και τη χρονική στιγμή της μετωπικής επίθεσης, καθώς ήδη του έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για 57 εκατ. ευρώ προσωπικά δάνεια με ανεπαρκείς εγγυήσεις, ενώ ανοιχτή είναι και η υπόθεση των χαμένων δηλώσεων πόθεν έσχες εννέα ετών. Μάλιστα, αναφορικά με τα όσα είπε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο κ. Ψυχάρης για τα πόθεν έσχες του, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως μέσα βρίσκεται και το έτος κατα το οποίο εξαγόρασε σημαντικό ποσοστό στο ΔΟΛ, γενόμενος ουσιαστικά ο μοναδικός μέτοχος του εκδοτικού συγκροτήματος.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ερωτηθέντες για τη «γάτα» των Ιμαλαΐων, κάνουν λόγο για «γλαφυρότητες» με στόχο να ρίξει λάσπη στον πρωθυπουργό, ενώ υπογραμμίζουν πως «ο κ. Ψυχάρης έχει ξεπεράσει το όριο του πόσο ισχυρός μπορεί να νομίζει ότι είναι κάποιος, καθώς ουδείς μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό της χώρας».