Για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων στο Αιγαίο, μεταφέροντας ξαφνικά και αναίτια πρόσφυγες στο Καστελόριζο, κατηγορεί την Τουρκία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος κατέθεσε, σήμερα, επείγουσα ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM», από τις 16 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκαν από τα τουρκικά παράλια στο Καστελόριζο περίπου 600 πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό νησί δεν είναι χώρος υποδοχής προσφύγων, ενώ -όπως υπογράμμισε- η γεωγραφική του θέση βρίσκεται εκτός προσφυγικών ροών.

Ταυτόχρονα και όλως συμπτωματικά, όπως υπενθύμισε ο κ. Παπαδημούλης, με βάση την απόφαση της πολιτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, η περιοχή της Δωδεκανήσου έχει εξαιρεθεί από το σχεδιασμό της Συμμαχίας στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία παίζει σκάκι και ανατολίτικο παζάρι στη γεωπολιτική σκακιέρα χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες, τις ανθρώπινες ζωές με τη συμβολή των λαθροδιακινητών, προκειμένου να αποσπάσει πράγματα στο κουρδικό», επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης, ενώ επέκρινε και την ΕΕ, λέγοντας ότι προκειμένου να συνεργαστεί με τον κ. Ερντογάν «κάνει τα στραβά μάτια» και υιοθετεί στις επίσημες διακηρύξεις της έναν τόνο συμφιλιωτικό και ανεκτικό απέναντι στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, ο κ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών, είπε ότι μερίδα αγροτών, που, όπως ανέφερε, δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία, επιμένουν στην αδιαλλαξία, με μπλόκα στους δρόμους και με κλείσιμο των συνόρων. Επίσης, επισήμανε ότι η αντιπολίτευση για να γίνει πειστική, ότι πραγματικά διαφωνεί με τους αποκλεισμούς δρόμων, θα πρέπει πρώτα -όπως είπε- «να αποσύρει τα πρωτοπαλίκαρά της από τα μπλόκα».

«Δεν είναι δυνατόν το αγροτικό προϊόν της χώρας επισήμως να είναι 10 δισ., να δηλώνονται τα 5 δισ., σύμφωνα με τις στατιστικές. Αυτό σημαίνει 50% παραοικονομία», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Οι αγροτικές επιδοτήσεις, που είναι 3 δισ. το χρόνο και μέχρι 12.000 το άτομο, είναι αφορολόγητες. Ποιος άλλος έχει τέτοια αφορολόγητα;».