Μόνο με τη συνεργασία με την Τουρκία, την οποία δεν έχουμε δει ακόμα δυστυχώς, με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες και την ΕΕ, μπορεί να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης ύστερα από την έναρξη της 19ης Συνόδου των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης της Βαρκελώνης του ΟΗΕ, για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η οποία φιλοξενείται φέτος στην Αθήνα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης «θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που φεύγουν υπό την απειλή του πολέμου να έχουν μία απευθείας άμεση διέλευση στις χώρες υποδοχής και όχι να στοιβάζονται στα παράλια της Μεσογείου».

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στη σύμβαση της Βαρκελώνης η οποία σημειωτέον κλείνει φέτος τα 40 χρόνια της, την χαρακτήρισε ως «μία ιστορική σύμβαση που προστατεύει τη Μεσόγειο, τον πολιτισμό και τις ακτές μας».

Πρόκειται, όπως είπε, για τη μόνη συνεργασία που γίνεται μεταξύ 21 χωρών με εντελώς διαφορετικά πολιτικά συστήματα, οικονομική ανάπτυξη και πολιτισμούς. «Όλοι αυτοί οι πολιτισμοί συζητούν και συντονίζονται προκειμένου να σώσουμε την κοινή μας θάλασσα».

Όπως επεσήμανε, «μέσω τέτοιου είδους συναντήσεων, με διαρκή συντονισμό, συνεργασία και εξεύρεση κοινών δράσεων οι Μεσογειακές χώρες μπορούν να βρουν κοινές λύσεις» για προβλήματα όπως η φτώχια, η ανεργία και οι ανισότητες, οι οποίες ταλανίζουν τα περισσότερα κράτη της Μεσογείου. «Δεν είναι εύκολο να βρίσκουμε κοινές δράσεις, αλλά έχουμε αποδείξει τα τελευταία 40 χρόνια ότι το Μεσογειακό σχέδιο δράσης είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει λύσει πάρα πολλά προβλήματα για τη ρύπανση, για την προστασία των ακτών, για τη διαχείριση του νερού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι κάτι το οποίο θα αλλάξει τις ζωές μας».

Όπως τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, ο υπερπληθυσμός των κρατών της Μεσογείου, ο οποίος πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο από 115 εκ. που ήταν τη δεκαετία του 70′, η οικονομική μεγέθυνση, η κατανάλωση αλλά και η κλιματική αλλαγή είναι η κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή τονίζοντας ότι απαιτείται «να κατευθύνουμε τις δράσεις μας με συντονισμένο τρόπο για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της UNEP ‘Αχιμ Στάινερ σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το μέλλον είναι πολλά υποσχόμενο και η σύμβαση της Βαρκελώνης μπορεί να φέρει τα Μεσογειακά έθνη κοντά και να εμπνεύσει», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «μία σύμβαση, η οποία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στον μέλλον».

Η σύνοδος της UNEP/MAP διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πρόκειται να διαρκέσει από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου, με 150 εκπροσώπους από όλα τα κράτη της Μεσογείου και στο κλείσιμο των εργασιών της αναμένεται να υιοθετηθεί ομόφωνα η Διακήρυξη των Αθηνών, με στόχο την περαιτέρω συνεργασία για τη διασφάλιση της υγείας και της παραγωγικότητας της Μεσογείου και των ακτών της στη βάση της συλλογικής πορείας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, η σύνοδος έρχεται σε συνέχεια της παγκόσμιας συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, αλλά και την υιοθέτηση της ατζέντας του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη των επόμενων 30 ετών, γεγονός που την καθιστά ιστορικής σημασίας.

Η μεσοπρόθεσμη στρατηγική του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης, που πρόκειται να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη της Μεσογείου, για τα επόμενα έξι χρόνια προβλέπει σχέδια για τους τομείς της θαλάσσιας μόλυνσης, της ρύπανσης, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται τέλος, ότι η διοργάνωση της συνδιάσκεψης χρηματοδοτήθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή και το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.