Η Ελλάδα διαχειρίζεται με επιτυχία την κρίση του προσφυγικού, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο fm ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει και έμπρακτη αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τους θεσμούς.

Ο κ. Αμανατίδης σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό και σε αντάλλαγμα να ζητήσει χαλάρωση των μνημονιακών μέτρων από τους δανειστές, είπε ότι η κυβέρνηση πριν από το περασμένο καλοκαίρι έθεσε το ζήτημα. «Χρειάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού και οι εκταμιεύσεις να είναι άμεσες» είπε ο κ. Αμανατίδης, υπενθυμίζοντας ότι με την ολοκλήρωση των hot spots, μέσα στον τρέχοντα μήνα, η χώρα μας θα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της.

Μέσα στον Ιανουάριο θα ολοκληρωθούν και τα hot spots, οπότε θα έχουμε. «Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται από την ΕΕ και νομίζω θα υπάρξει και έμπρακτη συνεισφορά από τους θεσμούς και τα αντίστοιχα όργανα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα είπε ότι και η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι θα πρέπει η Τουρκία να μειώσει τις προσφυγικές ροές και επισήμανε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Για τη συνθήκη Σένγκεν υπογράμμισε ότι παρά τις «φωνές» που υπήρξαν τελικά επιβεβαιώνεται η ορθή -όπως τη χαρακτήρισε- πολιτική της Ελλάδας και των άλλων χωρών απέναντι σε όσους ήθελαν μια «Ευρώπη δύο ταχυτήτων». Όπως είπε και η πρόσφατη δήλωση της κ. Μέρκελ στρέφεται σ’ αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι η πολιτική των «κλειστών συνόρων» δεν βρήκε γόνιμο έδαφος στους λαούς της Ευρώπης. «Αν θα πας στην άλλη πολιτική χτυπάς την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η αντίδραση της Ελλάδας με άλλες χώρες σταμάτησαν το ζήτημα αυτό» είπε, επισημαίνοντας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Σε ερώτηση πώς σχολιάζει την πρόσφατη δήλωση του κ. Ντάισεμπλουμ ότι θα καθυστερήσει και άλλο η αξιολόγηση είπε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ξεκινάει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. «Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και νομίζω ότι και οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν την υπογραφή τους και τις δεσμεύσεις τους» τόνισε.

Για το ασφαλιστικό είπε ότι οι βασικές αρχές της κυβερνητικής πρότασης είναι η προστασία των ασφαλισμένων και η διατήρηση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ επέκρινε την αντιπολίτευση για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση κάνοντας λόγοι για «αντικυβερνητική προπαγάνδα» και για «τρομολαγνία».