Στις ισπανικές εκλογές, στη Μαδρίτη, βρέθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, καλεσμένος του αρχηγού των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα.

«Η επόμενη μέρα για την Ισπανία θα είναι δύσκολη, γιατί το βήμα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος δεν ολοκληρώθηκε» εκτίμησε.  Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι η κρίση στην Ευρώπη συμπιέζει τα παλιά κόμματα. «Ποιος θα κερδίσει, όμως; Ο λαϊκισμός ή οι μεταρρυθμίσεις;» διερωτήθηκε. Όπως είπε, είναι σημαντικό που οι Ciudadanos κατάφεραν να πάνε από το 3% του προηγούμενου χειμώνα στο 15%, όμως, δεν κατάφεραν να εκτοπίσουν από τις πρώτες θέσεις τις παλιές ή τις λαϊκίστικες δυνάμεις.

Μιλώντας στον 9,84 και το MEGA, αργά χθες το βράδυ, ο επικεφαλής του Ποταμιού παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής πρότασης του Άλμπερτ Ριβέρα, όπως εκφράστηκαν την Παρασκευή, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή του στη Μαδρίτη, οι οποίοι, τηρουμένων των αναλογιών, ταυτίζονται και με τις πολιτικές προτεραιότητες του Ποταμιού.

Ως πρώτο στόχο των Ciudadanos, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι «είναι η σύγκρουση με τη διαφθορά και το κομματικό κράτος, καθώς τα παλιά κόμματα – σήμερα ο Ραχόι και πιο πριν οι Σοσιαλιστές – ευθύνονται για πολλά φαινόμενα διαφθοράς που ταλανίζουν την ισπανική κοινωνία. Ο δεύτερος στόχος είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας αλλά και η μείωση της φορολογίας, ειδικά για τους χαμηλόμισθους. Ο τρίτος στόχος είναι η ριζική αναμόρφωση της εκπαίδευσης, έτσι ώστε τα παιδιά όλης της χώρας και όλων των εισοδημάτων να έχουν πρόσβαση σε μία ποιοτική παιδεία».

Ακόμη, επεσήμανε ότι η Ελλάδα υπήρξε ο αρνητικός πρωταγωνιστής στις εκλογές, αφού όλα τα κόμματα διαβεβαίωναν τους Ισπανούς ότι η κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί με την ελληνική μέθοδο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Θεοδωράκης βρέθηκε στη Μαδρίτη από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όπου συμμετείχε στη συγκέντρωση των Ciudadanos. Απαντώντας σε ισπανικά ΜΜΕ, τα οποία τόνισαν τις ομοιότητες των Ciudadanos με το Ποτάμι, είπε ότι όντως ο κορμός των θέσεων των δύο κομμάτων υπακούει στις ίδιες αρχές: Ρεαλισμός, μεταρρυθμίσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας, στήριξη των αδυνάτων, σύγκρουση με τη διαφθορά και το κομματικό κράτος.